София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ТРИСТРАНКАТА БЕЗ ЕДИНОДУШИЕ ЗА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА

МС ЩЕ ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО НА ВАС

9 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Тристранният съвет за сътрудничество без постигнат консенсус по въпроса за минималната работна заплата. След двучасови преговори между бизнес и правителство, синдикати и работници не промениха своите позиции, а именно: против увеличение на минималното възнаграждение с 20 лв. от 1-ви януари 2016 г. и с още 20 лв. от 1-ви юли догодина.

Дискусиите по темата започнаха с изненадващо решение на МС.
Той не поясни защо от кабинета са променили решението си за обжалване, след като се отменя постановлението от ВАС, управляващите заявиха, че няма да оспорват позицията на магистратите. Единственият аргумент, който Калфин изтъкна, беше този, че от административния и правен отдел на Министерски съвет са заявили искане за бъдещото обжалване.
По отношение на минималната работна заплата от Асоциацията на индустриалния капитал в България отправиха предложение за договаряне по икономическа дейност. С други думи – различните сектори на труд на пазара да имат различно минимално възнаграждение. Причините:
По негови думи минималната заплата от 380 лв. не съответства на икономическите възможности на държавата. Мотивът на представители на Асоциацията беше и това, че подобно решение ще попречи на заетостта.
Според министър Калфин обаче плануваното увеличение с 20 лв. цели и би постигнало точно обратното.
В края на дебата социалният министър обяви очакваните резултати от провелата се среща, а именно – различни позиции и непостигнато съгласие между страните.