София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Турският премиер Давутоглу приветства учредяването на партия ДОСТ

На събитието присъства турският посланик в България

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Учредиха партия Демократи за отговорност, свобода и толерантност – ДОСТ. Над хиляда делегати дойдоха да подкрепят лидера на партията Лютви Местан в зала 3 на НДК.

На събитието присъства турският посланик в България Сюлейман Гьокче, депутати от Турция и представители на Беломорската изселническа федерация.

Партията на Местан получи приветствие от премиера на Турция Ахмет Давутоглу, което беше представено от депутата от Истанбул Фатма Бетюл Саянкая.

В речта си Саянкая подчерта, че българите от турски произход, въпреки страданията, на които са били подложени по време на Възродителния процес са продължили живота си по мирен начин. Тя заяви, че в много области в страната проблемите на българите от турски произход остават нерешени, въпреки голямото представителство в парламента. Саянкая добави още, че българите от турски произход искат се ползват от правата си на граждани на европейския съюз.

Делегатите, присъстващи на учредителната конференция изразиха подкрепата си към партията и нейния лидер.