София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

В България има клетки на радикалния ислям, смята Пламен Пасков

ДАНС знае всичко, но не предприема нищо

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Турция в момента е държава във война – война в Сирия, в Северен Ирак, с кюрдите и е пред гражданска война. Ердоган няма да се поколебае да прекрачи всякакви бариери, за да сбъдне плана си – да бъде новият турски султан.

Така коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ политическият анализатор Пламен Пасков извънредното положение в Турция. Той смята, че Ердоган няма да се спре пред кръв и убийства, за да осъществи плановете си

Според него ще има контрол върху основните пътища, но е вероятно е да бъде запазено спокойствието в морските курорти, понеже те са важни за турската икономика.

Пасков посочи, че Гърция е изправила на бойна нога цялата си армия за разлика от България, която не е предприела никакви мерки.

Според него с опита за преврат в Турция американската върхушка си е свършила збе работата.

Пасков каза още, че в България има училища на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, който е сочен за подбудител на преврата. Според анализатора Гюлен е идеологическото сърце на преврата, но самият метеж е организиран от тези, които могат да го направят.

Пасков добави, че ДАНС знае всичко за радикалните ислямски клетки в България, но не прави нищо, понеже чака заповеди отвън. Според него училищата на Гюлен не са най-страшното, а по-страшни са радикалните ислямисти, обучавани в Саудитска Арабия.

Ситуацията в Турция е неконтролируема и представлява опасност за всички страни в региона, включително и за България, смята Пасков. Той е на мнение, че е възможно руските специални служби да са предупредили Ердоган за готвения преврат, но Москва никога няма да признае това.

Пасков посочи, че Гърция е реагирала адекватно, като държава, която граничи с воюваща страна, докато България се ослушва и българските политици са некадърни и негодни за постовете, които заемат.