София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

ВЕЛИКДЕН Е!

ЧЕСТИТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО!

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Отбелязваме един от най-големите християнски празници Възкресение Христово – Великден. На този ден е станало чудото - Божият син Иисус Христос е възкръснал. Според народните вярвания с Великден се отбелязва възкръстването на природата и победата на пролетта над зимата. Точно в полунощ храмовете в цялата страна оповестиха с камбанен звън Възкресението Христово.
В Християнската религия на Великден се чества възкръсването на Божия син на третия ден от разпъването му на кръст и погребението му. Празният гроб на Иисус е видян от жените мироносци, посетили гроба му. След това Спасителят се явява на преданата си последователка Мария Магдалена, както и на апостолите.
За църквата възкръсването на Иисус Христос е най-великото събитие в цялата история на човечеството.
На Великден рано сутринта се отслужва тържествена литургия, а вярващите минават през църквата, за да запалят свещ и да се помолят.
На празничната трапеза задължително присъстват боядисани яйца, козунак и обреден великденски хляб, а самата маса трябва да е богата и красиво украсена. Приготвят се няколко обредни хляба като един от тях се нарича за къщата и се раздава на всички членове на семейството, а останалите се даряват на роднини и близки.
На самия Великден децата и възрастните се чукат с яйца. Смята се, че този, чието яйце се окаже най-здраво и стане победител, ще бъде най-здрав през годината.  По традиция на този ден се ходи в родителите, а след това и в кумовете, като задължително се носят козунак и боядисани яцйа, за да се засвидетелства почитанието и обичта към тези хора.

Екипът на телевизия „Евроком“ Ви пожелава светли празници!
Христос воскресе!