София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Великобритания може да напусне ЕС преди 30 юни

Това заяви Тереза Мей в Брюксел

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Британският премиер Тереза Мей заяви на пресконференция в Брюксел, че Великобритания може да напусне Европейския съюз преди 30 юни. Тя добави, че търси начин да получи подкрепа за споразумението за Брекзит в парламента, което беше съобщено от БГНЕС. Тереза Мей призна, че ѝ е било трудно да поиска второ отлагане на напускането и призова парламента в Лондон да подкрепи договора с Европейския съюз.
Знам, че много хора бяха притеснени, че поисках това удължаване. Обединеното кралство трябваше да е напуснало ЕС досега и аз искрено съжалявам, че не успях да убедя парламента да подкрепи сделката. Но изборът, пред който сме изправени сега е малък и графикът е ясен. Сега трябва да ускорим крачка и положим усилия да постигнем консенсус по споразумението, тъй като това е в наш национален интерес“, бяха думите на британския премиер.
Ако Камарата на общините ратифицира договора до 22 май, тогава на Лондон няма да се наложи да участва в изборите за Европейски парламент, каза още Мей. Тя подчерта, че иска страната да напусне Общността възможно най-скоро, но само със споразумение. Според нея, това може да стане още преди 30 юни.
Утре Тереза Мей ще направи изявление пред британския парламент, обяви самата тя в Брюксел.