Гледай
на живо

Великобритания против "Брекзит"?

Многохиляден протест в Лондон с искане за нов референдум

Великобритания против "Брекзит"? Стотици хиляди британци днес се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов р... thumbnail text

Стотици хиляди британци днес се събраха на протест в Лондон. Демонстрантите призовават за нов референдум по темата за Брекзит.

Със зрелищно шествие от района на Хайд парк участниците в кампанията "Народен вот" се отправиха към „Даунинг стрийт“ 10, а след това и към правителствените сгради в Уестминстър.

Под надслов „Оставете на хората да решат“ милиони британци се включиха и в петиция срещу излизането на Великобритния от Европейския съюз. 

Петицията изисква нова дискусия по темата в парламента.

По данни на организаторите на предишния подобен протест през октомври миналата година са присъствали около 700 000 души.

Днешната проява се организира дни след срещата на лидерите от ЕС в Брюксел. Тогава британският премиер получи отсрочка за напускането на Евросъюза до 22 май, но само при условие, че сделката бъде гласувана в парламента до 12 април.

Премиерът Тереза Мей вече нееднократно е отхвърляла идеята за провеждането на втори референдум за Брекзит в Обединеното кралство с мотива, че това ще задълбочи разделението в обществото и ще подкопае устоите на демокрацията.