София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ВИНЕТКИТЕ ПОСКЪПВАТ ДО 97 ЛЕВА

УВЕЛИЧЕНИЕТО СЕ ОЧАКВА ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

8 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Годишната такса за винетка на леки автомобили ще поскъпне до 97 лева, като увеличението се очаква от следващата година. Това реши на днешното си заседание Министерски съвет.
Очаква се ресорният министър Лиляна Павлова да оповести подробностите около новите цени на пътническите такси на официална пресконференция. По-рано през седмицата финансофият министър Владислав Горанов заяви, че винетките не са поскъпвали от 2008 година, като увеличение сега няма да е излишно. По думите му, не можем да свикнем с цените, които градския транспорт в големите градове подържа сега и, че за да има тунел под Шипка е необходимо да се плаща за него.
Припомняме, че към момента винетката струва 67 лева. След очакваното увеличение страната ни ще настигне Чехия, където сумата за пътническите такси е 111 лева. Там обаче доходите на населението са два пъти по-високи, и разполагат с видимо по-добра инфранструктурата. В Румъния също се плаща за всички пътища, но таксата за това е само 55 лева.