София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

За първия тур на вота ще са необходими над 19 млн. бюлетини

ЦИК представи образците за местния вот

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Централната избирателна комисия показа образците на бюлетините за предстоящия местен вот в София. Най-дълга и най-широка е листата за избор на общински съветници.

Тя ще съдържа имената на всички съветници е и широка заради необходимостта да се прави преференциален вот, като най-вероятно тя ще трябва да се прегъва поне четири пъти.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че за първия тур на вота ще са необходими над 19 млн. бюлетини, като приблизителната им стойност възлиза на около 5 млн. лв. Андреев добави, че в столичани ще гласуват на местните избори с четири бюлетини – за кмет, за районен кмет, за общински съветници и кметове на кметства.

Говорителят на комисията съобщи, че в предходните дни са постъпили две жалби. Едната е от страна на Мая Манолова, която стигна до Върховният административен съд, който вчера я отхвърли. Другата е свързана с участието на лидера на „Атака“ и кандидат за кмет на София Волен Сидеров в БНТ.