София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Зам.-министър не очаква санкции от ЕС заради пожара на „Струма“

Ще има иск към собственика на сметището, увери Николай Нанков

4 годиниИкономика 11 Боряна Райчева

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обследва мостовото съоръжение на АМ „Струма“, засегнато от пожар на сметище. За това увери зам.- министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Чиновникът придружава премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов на огледа на строителството на новия участък от АМ „Хемус“ между Буховци и п.в. Белокопитово.

„Геодезисти, проектанти, експерти от Института по пътища и мостове в АПИ и строителят проверяват обекта, за да може до края на деня да имаме конкретика в цифри и срокове“.

Същевременно зам.-министърът бе подхванат от местните за незаконното сметище до моста. „Доколкото получаваме информация, част от съоръжението за третиране на отпадъци е разрешено от РИОСВ, част - неразрешено, капацитетът е бил изчерпан според собственика, който депонира нерегламентирано“.

Той увери, че Общината не се е погрижила със сигнали от зам .- областен управител и от кмета до РИОСВ. „Нямало е действия. За съжаление, проект с европейско финансиране е нарушен в най- тежкия момент, когато имам засилен трафик в посока Гърция“, каза Николай Нанков.

Според него санкции от Европа не би трябвало да има, тъй като случилото се е непредвидена ситуация. „Това е форсмажор, но със сигурност ще бъде предявен иск и регрес за финнасовия ресурс, като той ще бъде разходван за укрепването, към собственика на съответното регламентираното сметище“, заяви зам.-министър Николай Нанков.