София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

България победи Чехия с 1:0

Васил Божиков вкара за успеха с 1:0

4 годиниФутбол 1 Телевизия Евроком

Националният ни отбор най-после сложи край на черната серия, побеждавайки Чехия с 1:0. Мачът беше последен от група "А" на квалификациите за Евро 2020 и се игра пред полупразните трибуни на "Васил Левски" заради наказанието, което УЕФА ни наложи за расисткия скандал от двубоя с Англия (0:6). Победата на живо изгледаха около 300 български деца, както и гостуваща агитка от около 100 човека.
В герой за "трикольорите" се превърна Васил Божиков, който отбеляза побведното попадение в 56-ата минута. Централният защитник се разписа с глава след центриране на Кирил Десподов и това се оказа достатъчно на нашите най-после да спечелят. Националният ни отбор нямаше победа в 12 поредни срещи, след като за последно надви Кипър с 2:1 в Лигата на нациите - на 13.10.2018 г.
Срещата с Чехия беше последна за капитана Ивелин Попов, който обяви, че слага край на кариерата си в националния отбор. 32-годишният офанзивен играч бе титуляр и игра в атака с Кирил Десподов, Вандерсон и Марселиньо. Селекционерът Георги Дерменджиев направи няколко промени в стартовите единадесет в сравнение контролата с Парагвай в сряда (0:1). Този път от първата минута стартираха Десподов, както и защитниците Васил Божиков и Петър Занев. Божидар Чорбаджийски, Иван Горанов и Тодор Неделев, които бяха титуляри срещу парагвайците, тази вечер останаха на пейката. Асът на Ботев (Пловдив) се появи на смяна през второто полувреме, а другите смени бяха включването на Божидар Краев и Александър Цветков. Капитанът на Локомотив (Пловдив) Димитър Илиев, който дочака първата си повиквателна за националния отбор, не получи шанс за изява.
След победата България събра 6 точки и завърши на предпоследното четвърто място в група "А". Както е известно, "трикольорите" преследват класиране на Евро 2020 чрез баражите от Лигата на Нациите. Жребият за тях ще се тегли в петък (22 ноември).
Чехия пък си гарантира квота за европейското първенство преди гостуването в София, след което завършва втори в групата с 15 точки. Първото място е за англичаните (21 точки), които тази вечер отвяха Косово с 4:0 в Прищина. Последната позиция е за Черна гора (едва 3 точки).
"Трикольорите" не впечатлиха и срещу Чехия, но за разлика от предишни мачове, се бориха повече и показаха желание за постигането на успеха. Пред гостите се откриха далеч повече положения, като във втори пореден мач на българската врата блесна Георги Георгиев. Вратарят на Славия се намесваше решително в няколко ситуации и съумя да съхрани мрежата си суха.
 началото чехите пропуснаха чрез Одрашек, Шевчик и Янкто. В 20-ата минута избраниците на Георги Дерменджиев организираха контраатака, при която Вандерсон обаче сгреши с извеждащото подаване към Ивелин Попов. Капитанът ни щеше да се озове сам срещу Онджей Коларж. Ясно личеше, че Попов иска да се разпише в последния си мач за националния отбор - 90-ти на сметката му за държавния тим (с 16 попадения).
До почивката Георги Георгиев се намеси отлично след удари на чешки футболисти.