София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бастианини с втора победа за сезона в MotoGP

Сезон 2022 в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта продължава след две седмици с надпреварата за Гран При на Португалия на „Портимао“

2 годиниМоторни 9 Симеон Кисьов

Италианецът Енеа Бастианини стана първият пилот с повече от една победа от началото на сезон 2022 в MotoGP, след като триумфира в надпреварата за Гран При на Америка, четвърти кръг за сезона.

Пилотът на Грезини Дукати тръгна от петото място и още в първата обиколка се добра до третото зад ранните водачи Джак Милър (Дукати) и Хорхе Мартин (Прамак Дукати). Във втората половина на дистанцията от 20 тур Бастианини започна своя прогрес, след като в 12-та обиколка изпревари Мартин в спирането за първия завой, а четири обиколки и половина преди финала мина и пред Милър.

Така той записа втората си победа за година и си върна водачеството в световния шампионат, а втори завърши Алекс Ринс (Сузуки), който също демонстрира сериозно състезателно темпо и спечели общо пет позиции. Испанецът бе трети три завоя преди финала, но успя да се справи с Милър в предпоследната крива на състезанието и донес подиум №500 за Сузуки в кралския клас. 

Милър, който води в първите 15 тура, трябваше да се задоволи с третото място на финала, като за него това е първи подиум за годината. Четвърти финалната линия пресече световният шампион за 2020 Жоан Мир (Сузуки), който записа второ поредно четвърто място след това в Аржентина преди седмица. Петицата затвори вторият заводски пилот на Дукати Франческо Баная.

Най-силното каране днес категорично бе за Марк Маркес (Хонда), който финишира шести, след като бе 23-ти след първия завой. Седемкратният победител на „Пистата на Америките“ направи отчайващ старт, в който загуби 14 места, но след това показа защо трасето край Остин му е едно от любимите в календара и си проби път през колоната до шестата позиция.

Точна зад него завърши действащият световен шампион Фабио Куартараро (Ямаха), а тръгналият първи Мартин финишира едва осми. Десетката допълниха Йоан Зарко (Прамак Дукати) и Маверик Винялес (Априлия).

Точки в Гран При на Америка взеха още Алейш Еспаргаро (Априлия), Брад Биндър (КТМ), Пол Еспаргаро (Хонда), Такааки Накагами (ЛЧР Хонда) и Андреа Довициозо (РНФ Ямаха), който завърши 16-ти, но спечели едно място заради наказанието за напускане на трасето в последната обиколка на 15-я Франко Морбидели (Ямаха).

Освен тях до финала стигнаха още Лука Марини (ВР46 Дукати), Мигел Оливейра (КТМ), Раул Фернандес (Тех3 КТМ), Реми Гарднър (Тех3 КТМ), Фабио ди Джанантонио (Грезини Дукати) и Дарин Биндър (РНФ Ямаха). Алекс Маркес (ЛЧР Хонда) и Марко Бедзеки (ВР46 Дукати) бяха единствените отпаднали пилоти днес.

Старт на състезанието! Най-добро потегляне направи Джак Милър, който от втората позиция поведе след първия завой, следван от Хорхе Мартин и съотборника си в Дукати Франческо Баная.

Още преди края на обиколка обаче Мартин направи първа атака срещу Милър в последните два завоя. Това обаче компрометира неговото ускорение за старт-финалната права и австралиецът си върна водачеството.

Най-слабо потегляне направи седемкратният победител в Остин Марк Маркес, който бе девети на старта, но след първия завой се движеше на 23-то място. Все пак до края на втория тур испанецът се бе добрал до 16-та позиция.

Отпред след две обиколки начело продължаваше да бъде Милър, следван от Баная и Бастианини, който още в първия тур изпревари Баная в спора за третата позиция.

В четвъртата обиколка Баная бе на път да загуби и четвъртата позиция от Зарко, тъй като французинът го атакува в спирането за 12-я завой. Той обаче не успя да спре на време и това така заводския пилот на Дукати си върна позицията.

Още в първия завой на следващия тур Зарко направи успешна маневра срещу италианеца, заемайки четвъртата позиция.

В петата обиколка Ринс изпревари световния шампион Куартараро в спирането за 12-та крива. Така победителят от Гран При на Америка от 2019 зае шестата позиция.

В началото на следващия тур и неговият съотборник Жоан Мир също мина пред действащия световен първенец, като бившият шампион стори това в първия вираж. Куартараро пробва да контраатакува във втория, но този опит бе неуспешен и така той се смъкна до осмото място.

В рамките на по-малко от две обиколки, след като изпревари Куартараро Ринс започна да пресира и пилотите на Дукати, като още в шестата той се справи с Баная. В седмата той се пробва и срещу Зарко, но французинът удържа на натиска, благодарение на по-доброто ускорение на своя мотор от острия 11-ти завой.

В деветия тур Ринс направи блок изпреварване срещу Зарко в 11-я завой, след което французинът пробва да си върне загубеното на дългата права до 12-ти завой. Той обаче не успя да стори това, тъй като пилотът на Сузуки спря по-добре и запази четвъртата позиция.

Още в следващата обиколка Ринс повтори маневрата си и срещу Бастианини, но този път не успя да задържи третото място на дългата повече от километър права между завои 11 и 12.

По-назад в средата на дистанцията Марк Маркес бе достигнал до деветото място след слабия си старт, който го отпрати в дъното на колоната. На 1.9 секунди пред него се движеше Куартараро, който бе изостанал от групата на лидерите.

В 11-я тур Ринс пробва няколко агресивни атаки срещи Бастианини, но във всеки един от опитите му италианецът запази позицията си.

В 12-та обиколка и Бастианини, и Ринс изпревариха Мартин, след като тръгналият първи испанец започна да губи темпо още в предходни тур.

В 14-та обиколка Куартараро направи много агресивно изпреварване срещу своя сънародник Зарко в бързите завои на първия сектор, от което се възползва и Маркес. Само няколко завоя по-късно шесткратният шампион изпревари и действащия световен първенец, което го изкачи до седмото място шест тура преди края.

Отпред Бастианини бе започнал да притиска Милър в спора за първата позиция, като разликата между тях пет обиколки преди края на състезанието бе по-малко от 0.3 секунди.

В началото на 17-та обиколка Маркес се справи и с Мартин в спора за шестата позиция, а след него това стори и Куартараро. Французинът обаче трябваше да оцелее и след контраатака на пилота на Прамак Дукати на дългата права, която обаче бе неуспешна.

Отпред за обиколка и половина с чиста писта пред себе си Бастианин отвори аванс от 0.5 секунди пред Милър.

Край на състезанието! След едно страхотно изчислено каране Енеа Бастинини завоюва своята втора победа за сезона в MotoGP след като триумфира в Гран При на Америка. Втори финала на „Пистата на Америките“ пресече Алекс Ринс, който само два завоя преди финала изпревари Джак Милър в спора за второто място. Австралиецът финишира трети.

В генералното класиране в MotoGP след четири старта лидер в Бастианини, който има 61 точки и преднина от пет спрямо Ринс. Трети с 50 е победителят от Гран При на Аржентина преди седмица Алейш Еспаргаро.

Сезон 2022 в кралския клас на световния шампионат по мотоциклетизъм на писта продължава след две седмици с надпреварата за Гран При на Португалия на „Портимао“.