София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Mакс Верстапен спечели Гран При на Нидерландия

Нидерландецът увеличи аванса си на върха

2 годиниМоторни 2 Симеон Кисьов

Mакс Верстапен спечели днешното Гран При на Нидерландия, като не изпусна лидерството в нито един момент от надпреварата.

Състезанието, в което на няколко пъти имаше кола за сигурност, премина безпроблемно за Верстапен, който още на старта поведе уверено и с много бързи минавания през бокса излизаше на добри позиции, които му позволиха да изпревари пилотите на Мерцедес и да си върне лидерската позиция.

Надпреварата за Карлос Сайнс бе провалена още в 14-ата обиколка. Тогава испанецът влезе в бокса, но там механикът, който трябваше да му сложи задна лява гума се забави с донасянето на колелото и Сайнс остана в бокса 12,7 секунди, което го прати много назад и до края на надпреварата той нямаше как да се пребори за местата на подиума.

Малко преди изтичането на 20 обиколки Верстапен и Льоклер минаха през бокса, като след това лидерът в шампионата успя да изпревари Джордж Ръсел и да си върне първото място, тъй като Люис Хамилтън влезе в бокса.

Шарл Льоклер, от своя страна, отново не показваше бързина, съпоставима с тази на Верстапен, но в края на състезанието успя да се пребори с Хамилтън и се изкачи на третото място.

Сайнс, от своя страна, успя да изпревари Серхио Перес в 70-ата обиколка, който на излизането от завоя „Тарзан“ излезе от пистата и минаването през пясъка го забави. Така пилотът на Ферари се нареди 5-и. Рейс контролът обаче прецени, че действията на Сайнс са били некоректни и след наказание той се свлече до 8-ото място.

С тази победа нидерландецът събра 309 точки и дръпна още по-сериозно на върха в класирането при пилотите. Шарл Льоклер пък успя да се изравни на второто място със Серхио Перес, като двамата имат по 201 точки.