София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ГЛУПОСТТА С ОБЕДИНЕНИЕТО?

И НОВО ДРУЖЕСТВО НЕ Е ДОБЪР ВАРИАНТ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ

9 годиниФенски статии 7 Телевизия Евроком

Все по-силно в медиите се тръби, че ЦСКА ще се обедини с Литекс. Фенове на „червените“ дори пуснаха петиция в интернет, която всеки съгласен с обединението може да подпише и по този начин да подкрепи идеята, която би спасила „армейците“.

Истината обаче е, че такова обединение няма да доведе до пълно спасение на ЦСКА. Реално двата клуба могат да се обединят по всяко време, но по Уставите на ФИФА и УЕФА новият отбор няма да бъде допуснат до участие в първенствата и турнирите под егидата на БФС.

Така на практика задълженията на ЦСКА ще изчезнат, но клубът няма да може да играе никъде.

Тогава какъв е смисълът от обединение? Не е ли по-добре да се създаде ново дружество или да се платят дълговете?

Ново дружество също не е вариант. Ако наследи титлите и историята на ПФК „ЦСКА“ АД, задълженията пак ще се появят рано или късно. Отборът ще бъде признат от ФИФА и УЕФА като наследник на стария тим и ще бъде принуден да плаща по всички техни решения.

Единственият вариант остана да не се пречи на моментния отбор. Отборът, който мачка наред във В група и е подкрепян от 5-6 хиляди фенове всеки мач. Най-вероятно, завръщането в професионалния футбол може да се окаже и проблем, но това ще си бъде ЦСКА с историята, с феновете и тяхната любов, с легендите, звездите и всичко останало, което е ЦСКА.

Обединение не е необходимо, ново дружество също. Необходими са пари, плащания, които Гриша Ганчев има и може да даде. Необходимо е и малко съдействие от БФС, от управляващите. Или поне да не пречат на отбора. Необходимо е и медиите да спрат да пишат глупости по адрес на клуба. Как ще го напускат играчи, как ще му се отнемат 666 точки, как ще бъде изпратен в „Ю“ група, как тотално ще изчезне от картата на футболна България.

Това няма как да стане. ЦСКА ще го има вечно, защото има хора, чийто живот е ЦСКА. Както се казва в една песен на „червените“: „ЦСКА е идеология, която задължава“.

Затова трябва да се спре със спекулациите и да се намери изход от това тежко положение, което убива любимия на поне един милион българи клуб от вече 8 години.

Освен всичко гореизброено, въпросно обединение с Литекс или създаване на ново дружество започва да разделя феновете. А те са тези, заради които има ЦСКА. Не Ганчев, нито Томов или който и да е друг, са спасили ЦСКА. Феновете спасиха отбора си, защото когато в края на миналия сезон „армейците“ бяха с 10 мача без гол и 12 без победа, в сектор „Г“ беше страшно. Там ЦСКА записваше своите победи. Този Сектор с главно „С“ няма да подкрепи ЦСКА-Литекс София Ловеч 194821. Не! Това е неморално и неправилно.

Не е редно и да се затрие отбор като Литекс. Все пак ловчанлии са отбор, създаден още през 1921 година и имат своите успехи, които им носят слава. Имат и фенове. Малко, но и те са хора. Няма как и този факт да бъде пренебрегнат.

В крайна сметка излиза, че обединение би доубило ЦСКА. Няма да го спаси, а ще го довърши.

Остава въпросът: „Кога най-после всичко ще е наред и ЦСКА ще бъде отново фактор?“

автор: Павел Колев