София 25 °C София 25°C - предимно облачно Велико Търново 20 °C Велико Търново 20°C - предимно облачно Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - разкъсана облачност Варна 23 °C Варна 23°C - ясно небе Бургас 22 °C Бургас 22°C - ясно небе

Нидерландия разби Румъния за място на 1/4-финалите

Дониел Мален вкара два гола за "лалетата", които чакат победителя от Австрия и Турция

2 дниФутбол 105 Симеон Кисьов

Нидерландия разби Румъния с 3:0 на "Алианц Арена" в седмия 1/8-финален мач на Евро 2024 и се класира за 1/4-финалите, където очаква победителя от сблъсъка между Австрия и Турция. Коди Гакпо (20) и Дониел Мален (83, 90+3) на два пъти се разписаха за убедителната победа на "лалетата".

В началото на мача и двата отбора имаха възможности, но румънците се представяха по-добре. Противно на развоя до момента Нидерландия откри резултата. В 20-ата минута Коди Гакпо проби отляво и зави надясно към наказателното поле. Последва удар с десния крак, който влезе в близкия долен ъгъл на вратата на Флорин Ница.

Румъния опита бърз отговор. Капитанът Николае Станчу пробив отляво и подаде успоредно на вратарското поле към Денис Ман, но нетовият удар не затрудни Барт Вербрюген. След това Нидерландия взе инициативата на терена и имаше три отлични положения за гол.

Първо Стефан де Врай се оказа непокрит на далечната греда при центриране отляво, но ударът му с глада се спря от външаната страна на мрежата. В 30-ата минута Раду Драгушин със шпагат изби топката пред крака на Мемфис Депай след пас по земя на Дензъл Дъмфрис.

Минута преди почивката Дъмфрис отново даде добър пас, но Шави Симонс от центъра на наказателното поле се засуети и успя да стреля, но встрани от вратата. Румъния отговори с удар на Денис Драгуш от границата на пеналта, но не затрудни вратаря на „лалетата“.

След почивката "лалетата" продължиха да доминират и да правят множество пропуски. В 54-ата минута като по чудо топката не се озова в мрежата. Мален не успя да отправи добър удар, а след това кълбото се озова в Депай, който бе много близо до вратата, но и той не уцели добре топката и защитата на съперника изчисти. Следващият удар на Райндерс също не намери целта, а в 58-ата минута Ван Дайк нацели гредата, след като засече с глава центриране от корнер. Коди Гакпо, който вече имаше три гола на Евро 2024, в рамките на минута на два пъти се размина с ново попадение. Първо след негов индивидуален пробив през центъра ударът му бе спасен от Ница. След това той прати топката в мрежата, но голът бе отменен поради засада.

Последва пропуск на Веерман от изгодна позиция, за да се стигне до 83-ата минута, в която румънците сгрешиха в защита при хвърлен тъч към Депай, който продължу за Гакпо. Въпреки че бе блокиран с тяло от Драгушин той запази баланс и успя да отклони топката от аутлинията към Дониел Мален, който я насочи във вратата за 0:2.

В третата минута от добавеното време Шави Симонс пусна извеждащ пас за Мален, който напредна по левия фланг, излезе на стрелкова позиция и отбеляза в долния десен ъгъл за 0:3, фиксирайки крайния резултат, с който "лалетата" се класираха за следващата фаза.