София 11 °C София 11°C - разкъсана облачност Велико Търново 6 °C Велико Търново 6°C - предимно облачно Пловдив 8 °C Пловдив 8°C - предимно ясно Варна 8 °C Варна 8°C - предимно ясно Бургас 10 °C Бургас 10°C - предимно ясно

ПАК ОБВИНЯВАТ ФЕНОВЕ ЗА ПОБОЙ

ВЪЗМУТЕН ПРИВЪРЖЕНИК С ПИСМО ДО ЕВРОКОМ

9 годиниФенски статии 1 Телевизия Евроком

Възмутен зрител на "НОВА" телевизия изпрати писмо до спортния отдел на Евроком, в което се говори за поредния случай, в който журналисти обвиняват фенове на даден отбор за побой.

Възрастен мъж е бил пребит пред очите на двете си внучета в Борисовата градина в петък привечер от група неонацисти. За случилото се в централната част на парка – при Слона и кафенето на ЦСКА, съобщил синът му, бащата на двете деца.

Случаят беше отразен в сутрешния блок на Нова телевизия, където е гостувал синът на пребития мъж. Нашият зрител е гледал въпросното предаване и е останал възмутен от заключенията на водещата Ани Цолова и въпросния господин, че извършителите на това злодеяние са фенове на ЦСКА.

При всеки подобен случай в Борисовата градина си патят фенове на „червените“. Журналистите много лесно обвиняват привържениците на даден отбор, а що се отнася до това място, винаги те са свързани с армейския тим.

Спортният отдел на Евроком реши да публикува без никакви съкращения и редакторска намеса писмото на зрителя, който също е фен на ЦСКА.

Ето какво се казва в него:

„Обръщам се към вашата телевизия, защото само при вас откривам, че не се оплюват феновете на отбори, когато стане въпрос за някаква вандалщина, побой или простотия. Всички други медии веднага се хващат за футболните фенове, все едно те са изроди, хулигани,  убийци, наркомани.

Тази сутрин останах възмутен от поредната такава ситуация. В сутрешния блок на една от водещите телевизии в България се стигна до заключението, че „фенове“ на ЦСКА са пребили възрастен мъж в Борисовата градина.

Що за простотия е това? Това ли са ни журналистите? Така ли трябва да постъпват? Къде остана правилото за два независими източника?

Първо искам да уточня, че каквото и да е станало в Борисовата в петък вечер, не може да се свързва с футбол и феновете на този спорт. Аз съм фен, обичам ЦСКА, обичам футбола, волейбол и други спортове. Подкрепям си отбора навсякъде, но не знам някой мой познат, приятел или който и да е от ФЕНОВЕТЕ НА ЦСКА ИЛИ ДРУГ ОТБОР ДА Е ПРЕБИВАЛ НЯКОГА ЧОВЕК. Тези, който бият беззащитни хора, в случая възрастен мъж, не са ФЕНОВЕ! Кога ще го разберат българските журналисти? Защо трябва винаги да се обвиняват тези безобидни хора, които са отдадени на една идея и защо трябва да се слагат под общ знаменател с онези, които извършват подобни зверства?

НАУЧЕТЕ СЕ! Не всички „фенове“ за зли. А и тези, които са, не са фенове. За това си има думата „хулигани“, но не и фенове. Мога да кажа само, че хулиганите не трябва да имат общо с принадлежността към даден отбор, защото те не знаят какво е любов. Аз знам. Бил съм с отбора в най-добрите му години, бил съм и в най-лошите. Но това не е от значение в случая.

Искам само да кажа, че за пореден път разбрах колко идиоти може да има в България. И на всичкото отгоре това са хора, които имат една от най-престижните професии – журналист. Те се показват и по телевизията и въпреки това, не се замислят какво говорят и как могат да обидят някого. Да, аз съм обиден. Предполагам и много други ФЕНОВЕ се чувстват като мен. НИЕ НЕ СМЕ ИЗРОДИ, БЕ, ХОРА (или журналисти). Вече се чудя дали журналистите сте хора (не всички, разбира се, не искам да слагам никого под общ знаменател).

Затова моля екипа на телевизия „Евроком“ да прочете това и да му обърне внимание, защото от такива случаи започват проблемите в българската журналистика. Аз няма да я оправя, нито очаквам нещо да се промени, но не мога да остана безгласен в тази ситуация.

С уважение, ФЕН НА ПФК ЦСКА !“

Въпросният човек искаше името му да остане анонимно и ние ще уважим молбата му, но ще си позволя да коментирам това, което е написал.

На първо място – „БРАВО!“ Най-после някой се усмели да каже истината. Напълно съм съгласен с това, че повечето медии поставят под един знаменател феновете. Аз също съм фен. Фен на всички национални отбори на България, на всички спортисти прославящи страната ни.

Това, което се е случило в Борисовата градина, не е направено от фенове. То е направено от изроди. Всички трябва да разграничаваме едното от другото. ФЕНОВЕ НЕ Е РАВНО НА ИЗРОДИ. Това са разни хулигани, които явно нямат грам мозък в главата си и са способни на такава простотия.

Нашият зрител правилно казва, че те не знаят какво е любов. Иначе биха ли пребили дядото на две внучета? Ако те са фенове и си обичат отбора, покрепят го и т.н., те не биха сторили подобно нещо.

Искам и аз да задам един въпрос: „Толкова ли ви е страх от феновете, че за всичко те са ви виновни?“.

Ще си позволя и да си отговоря на него: „ДА“. Защото тези хора винаги могат да се обединят от нещо общо, от любовта и страстта, с които е изпълнено сърцето им. Те, независимо от кой отбор са, винаги могат да застанат един до друг, когато става въпрос за национален интерес и самосъзнание. Това явно дразни някого. Не знам в политически или какъв план, но е очевидно, че не се харесва на доста хора.

Видяхме вече какво могат футболните фенове, ама онези истинските. При първата размирица, свързана с малцинства или каквато и да е несправедливост спрямо българската националност, те се обединяват, заставят един до друг и загърбват личните си пристрастия. Те са сила. Видяхме ги на протести срещу правителството, видяхме ги пред джамии, видяхме ги и в Гърмен. Ще ги виждаме навсякъде. Това са феновете. Те защитават ценностите си по мирен начин и в никакъв случай не биха скочили на бой, камо ли на възрастен мъж, който е с двете си внучета и си стои кротко в парка.

Трябва да научим едно от тях – да бъдем преди всичко българи и да защитаваме българското. Не че и българите не създават проблеми и не заслужават наказания. Дори и техните действия могат да бъдат „наказани“ по някакъв начин от футболните фенове. Не става въпрос само за етнически дразнения, не става въпрос само за роми, мюсюлмани и т.н. Феновете ще излязат на протест, ако има несправедливост и от страна на хора от техния етнос. Те са безпощадни към всякакви несправедливости и явно това плаши управляващите.

Нека обаче тези управляващи да излязат и да си признаят за страха, а не да използват журналисти и медии, за да всяват страх и в обикновения човек.  И още веднъж ще кажа, че фенските пристрастия нямат нищо общо с побоищата, кражбите, наркоманията и други, и други престъпления в страната. За това виновните са други и те ни замазват очите много добре.

Автор: Павел Колев