София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световният №6 спря Гришо в зрелище на "Уимбълдън"

Датчанинът Холгер Руне обърна българина след близо три час и половина за място на 1/4-финалите

10 месецаТенис 13 Симеон Кисьов

Най-добрият български тенисист Григор Димитров допусна обрат и загуби от световния №6 Холгер Руне с 6:3, 6:7 (6-8), 6:7 (4-7), 3:6 след 3 часа и 24 минути игра на 1/8-финалите на турнира от Големия шлем  „Уимбълдън“. На трибуните палци за Гришо стискаше новата му приятелка Мадалина Генеа, но българинът успя да спечели само първия сет, след което отстъпи в два тайбрека и накрая отпадна от надпреварата. На 1/4-финалите датчанинът очаква победителя от двубоя между световния №1 Карлос Алкарас и финалиста от 2021 година Матео Беретини.

Срещата стартира с доста оспорвани геймове, в които двамата печелеха подаванията си. Ключов за първия сет се оказа осмият гейм, в който Гришо проби Руне. Следващият гейм бе не по-малко оспорван, като в него датчанинът изпусна две точки за връщане на пробива, а след това Димитров пропиля два сетбола. При третия обаче българинът не сгреши и с 6:3 спечели десети сет от началото на турнира.

Здравата битка продължи и във втория сет, в който двамата си размениха по един пробив и се стигна до тайбрек. В него датчанинът успя да спечели с 8-6 точки и така след 7:6 изравни сетовете.

В третия сет нямаше пробиви и двамата трябваше да изиграят втори тайбрек, в който отново Руне имаше по-голям късмет и след 7-4 точки да направи пълен обрат в срещата. Двамата печелеха подаванията си и в четвъртия сет, но решителен се оказа шестият гейм, в който датчанинът стигна до пробив и след това ликува с 6:3, класирайки се за следващата фаза на надпреварата.

ПЪРВИ СЕТ

Григор Димитров започна мача с 40-0 на свой сервис, но допусна пълен обрат в точките. Българинът все пак спаси точка за пробив на Холгер Руне и успя да вземе подаването си. Не по-малко оспорван бе и вторият гейм, в който Димитров не стигна до шанс да пробие датчанина, който изравни за 1:1. За разлика от първите два гейма, в третия Гришо не остави никакви шансове на съперника и спечели подаването си на нула. Руне отвърна също с лесен сервис-гейм на своя сметка, давайки само точка на Димитров. Петият гейм бе оспорван и в него българинът отново не даде възможност за пробив на съперника. повеждайки с 3:2. Датчанинът обаче с лекота взе шестия гейм и изравни за 3:3. На свой сервис при 0-15 българинът допусна двойна грешка, но навакса изоставането си и дори можеше да вземе подаването си. След намесата на "Орлово око" датчанинът изравни и стигна три пъти до точка за пробив. Гришо не се предаде в крайна сметка взе подаването си след доста продължителен гейм за 4:3. Осмият гейм протече изцяло по вкуса на българина, който стигна до две точки за пробив и най-накрая успя да го направи, дръпвайки с 5:3 и сервирайки за сета. Руне опита веднага да върне пробива и имаше две възможности, но Гришо ги отрази и на свой ред пропиля два сетбола. Все пак българинът реализира третия си сетбол за 6:3.

ВТОРИ СЕТ

Холгер Руне започна мощно втората част с гейм на нула на свой сервис. Григор Димитров на свой ред отвърна с лесен сервис-гейм, давайки само точка на датчанина. По време на почивката физиотерапевтът влезе на корта и даде някакви хапчета на българина, който изглежда изпитва някакъв дискомфорт. Третият гейм предложи повече емоции и разигравания, а за радост на Гришо той реализира първата възможна точка за пробив в него и поведе с 2:1. След това Димитров веднага затвърди пробива с нов убедителен гейм на свой сервис. Датчанинът все пак се съвзе и отвърна с гейм на нула за 3:2. Григор продължи лесно да печели подаванията и отново даде само точка на Руне, за да поведе след това с 4:2. Световният №6 пък отново отговори с гейм на нула. В осмия гейм за съжаление датчанинът стигна до точка за връщане на пробива и успя да го направи, изравнявайки на 4:4. Руне с лекота затвърди пробива си и за първи път поведе в този сет. В десетия гейм Руне пропусна сетбол и доста трудно все пак Гришо изравни за 5:5. Следващият гейм бе оспорван, но Димитров не успя да стигне до точка за пробив и Руне взе подаването си. Гришо на свой ред лесно спечели сервис-гейма си, за да се стигне до тайбрек. В него двамата печелеха на свой сервис до 4-5 точки, когато Руне проби подаването на Гришо и получи два сетбола. Българинът обаче успя да ги спаси, но на свой сервис загуби две точки и след 8-6 в своя полза датчанинът взе сета със 7:6, изравнявайки резултата в мача.

ТРЕТИ СЕТ

След равностойна игра Гришо успя да спечели подаването си за началото на третата част, давайки две точки на съперника. Сравнително по-лесно Руне взе своя сервис-гейм и изравни за 1:1. Последва гейм на нула за Гришо, а Руне изравни с доста усилия в равностоен гейм. След това двамата записаха три поредни гейма на нула, два от които за българина, за да се стигне до 4:3. Датчанинът изравни за 4:4 след трудно спечелен сервис-гейм, а Димитров взе подаването си далеч по-лесно и отново имаше лек аванс в тази част. Това не трая много дълго, защото Руне отново успя да спечели на свой сервис, въпреки че българинът бе стигнал до равенство в точките. Гришо също не сгреши на свой сервис, но датчанинът записа гейм на нула и прати сета в тайбрек. В него световният №6 на два пъти проби сервиса на Григор и поведе с 5-1 точки, а при 6-3 имаше три сетбола. Гришо спаси първия на свой сервис, но при следващото разиграване прати топката в аут и Руне ликува със 7-4 точки, за да спечели сета със 7:6 и да обърне резултата.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Двамата печелеха подаванията си в началото на четвъртия сет, като при второто такова датчанинът го стори с гейм на нула. Гришо също взе два убедителни гейма на свой сервис, изравнявайки с втория за 2:2. Последва нов гейм на нула за датчанина, който след това се възползва от две двойни грешки на Димитров и го проби за 4:2. Българинът опита да върне пробива, но спечели само две точки и Руне го затвърди за 5:2. Това означаваше, че Гришо сервира за оставане в мача и той го направи с гейм на нула. Българинът поведе с 30-15 на сервис на датчанина, който обърна и стигна до мачбол. Руне успя да го реализира и след 6:3 се класира за четвъртфиналите, където очаква световния №1 Карлос Алкарас или Матео Беретини.