София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Омбудсманът предлага промени в закона за отдаването на земи

Предлага договорите да се сключват само със собственици

7 годиниАгро 3 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова внася предложения за промени в Закона за земеделските земи и по-конкретно отдаването на „белите петна“ без разрешението и знанието на собствениците им.

През последните седмици в институцията са постъпили десетки жалби от собственици на земи и земеделски производители от 19 области на страната. Най-засегнатият бранш е зърнопроизводството.

Изменението е гласувано от парламента в последните работни дни преди ваканцията. Според него, отпада изискването за представяне на скица при вписване.

Засегнати са не само собствениците на земи, но и наемателите. Вписаните тригодишни договори, получили одобрение в службите по вписвания възпрепятстват реалното отдаване или продажбата на земята. В някой от случаите, измамникът е и от двете страни в договора, споделят потърпевши.

Стопанската година започва от 1-и октомври, а готвените поправки няма да влязат в сила до тогава, заявяват опасенията си от Асоциацията на земеделските производители в България, но подкрепят отдаването да става само от собственици или от упълномощени лица.

Документите минават през нотариус, службата по вписвания и се връщат в поземлена комисия, т.е. с подписа си нотариусът гарантира, че собствеността е проверена.