Гледай
на живо

От часа по физическо до планината Олимп

Или как децата стигат до олимпийските принципи

От часа по физическо до планината Олимп Как олимпийските принципи за честна игра, уважение към съперника и влагане на достатъчно  лични... thumbnail text
Как олимпийските принципи за честна игра, уважение към съперника и влагане на достатъчно  лични усилия за извоюване на победата да извървят пътя си от доброто пожелание до реалното им прилагане в часовете по физическо възпитание и спорт в родното училище? Отговорът на този и други подобни въпроси търсеха преподаватели по физкултура от всякаква възраст по време на провелата се в НСА конференция на тема „Проекти за Олимпийско възпитание в училищата.“ 
Съвсем естествено по време на откриването на форума се засегна и темата с вчерашния скандален случай, при който именно учител по физическо възпитание от столично училище удари петокласник.
Да запазиш  самообладание и да се справиш в критична ситуация, бивайки предизвикан от ученик понякога не е никак лесна задача убедени са  действащите учители по физическо.
Да бъдеш учител по физическо обаче е преди всичко призвание, вярват младите ни събеседници, разказвайки ни как на практика пренасят олимпийския дух в двора на училището или спортния салон всеки ден, превръщайки учениците си в победители и във вдъхновени откриватели на постигнатите успехи преди тях.
И докато има хора като Христо, възродил хамбала  сред възпитаниците си и като и като 25-годишният му колега Иван, предизвикал интереса  на децата да научат повече за успелите български спортисти, създавайки стена на спортната слава в двора на училището си, шансът българските ученици да успеят да изкачат Олимп изглежда съвсем реален.