София 20 °C София 20°C - предимно ясно Велико Търново 19 °C Велико Търново 19°C - кратковременен пороен дъжд Пловдив 22 °C Пловдив 22°C - облачно Варна 21 °C Варна 21°C - кратковременен пороен дъжд Бургас 23 °C Бургас 23°C - облачно

Важно за седмокласниците: Промени в матурите тази година

Променени са датите, времетраенето и трудността

2 месецаОбразование 21 Иванина Игнатова

Промени при изпитите на над 60 700 седмокласници тази година. 

Първата разлика е в датите. Тази година изпитите са изтеглени по-нататък във времето, за да имат учениците повече време за подготовка. Първият модул и за двата изпита е увеличен като времетраене, задачите по-математика са олекотени. А ако дете се разболее сериозно, може да се яви на друга дата.

Тази година изпитът по български език и литература ще бъде на 19 юни, а по математика - на 21 юни. Или със седмица по-късно от миналата. 

Времето за решаване на първия модул от тестовете беше увеличено от 60 на 75 минути.

"Първият модул, който е по-общ всъщност, има нужда още от малко време децата да завършат своите отговори, да нанесат на черновата, това което са отговорили", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

По математика две от задачите, които бяха с отворен отговор, станаха с избираем. Беше направено, защото се допускат чести технически грешки при решаването на отворените задачи.

"Ще има възможност за втора дата, на която да се явят деца, които по причини, свързани със заболяване, престой в болница, карантиниране не се успели да се явят на първата", заяви Галин Цоков, министър на образованието и науката.

Заявленията за втора дата ще се подават до 8 юли. Министърът ще определи кога ще е тя. Промени в броя на задачите по двата предмета няма. Изпитите са от 9.00 часа като тази година те са отделени от Националното външно оценяване на 10-и клас. Беше направено, за да се облекчи организацията и да има повече време за проверка на работите на седмокласниците.