Гледай
на живо

Служителите на РЗОК – Пловдив присвоили 1 млн. лева

Директорът приемал дублирани рецепти

Служителите на РЗОК – Пловдив присвоили 1 млн. лева Служителите на Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив, които вчера бяха задържани при ... thumbnail text

Служителите на Регионалната здравноосигурителна каса в Пловдив, които вчера бяха задържани при акция на прокуратурата, са присвоили над 1 млн. лв. от Здравната каса.

Измамата е извършена с имената на реални пациенти, включени в програмата за новото скъпоструващо лечение на хепатит С.

В схемата са участвали няколко души, като основен инициатор на документната измама е фармацевт, собственик на няколко аптеки. За около година той е създал три фантомни аптеки, които съществуват само по документи, но пък имат назначен помощник фармацевт.

Директорът на РЗОК Иван Деспотов е приемал дублирани рецепти на имената на реални хора, изпращали са исканията до НЗОК и са получавали парите всеки месец. Пациентите не са останали без лечение – те са взимали медикаментите си от други аптеки.

Парите, които са присвоили са достатъчни за лечението на още двама души.

В схемата участва и още едно лице, което се води социално слабо, но е участвало в създаването на трите фантомни аптеки.

Схемата е станала възможна заради несъвършенства на софтуера на НЗОК. Разследването е установило, че две програми се разминават във времето, така че контролът на изписаните лекарства се осъществява до три месеца след тяхното получаване.