София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Училище отказва да приеме първокласници с пълен брой точки

Родители подозират далавери при записването на деца в 19 СОУ

8 годиниОбразование 29 Боряна Райчева

Неясни критерии и съмнителен прием на първокласници в столичното 19 СОУ „Елин Пелин“. Деца с пълен брой точки и отговарящи на всички необходими правила, не са в списъка на учебното заведение.
Днес родители недоволстваха пред сградата на училището заради липсата на откритост по приема.
Оказва се, че ситуацията не е прецедент.

Въпреки че по-голямата дъщеря на Божидар е вече четвърти клас в 19 СОУ, по-малкото му дете е извън списъците за прием. Обяснение за това липсва.

Потърсихме отговор от ръководството на училището.На телефона на училището не отговори никой. И така въпросите за прозрачността по приема на първокласници в 19 СОУ остават отворени. Родител сподели, че е потърсил съдействие от районната община. Оттам са му съобщили, че има вариант, при който при подадена молба към Столична община, може да бъде сформирана допълнителна паралелка в учебното заведение, където неприетите деца все пак да бъдат обучавани. Необяснимо е обаче защо направеният избор по списъците, не е обоснован. Или защо деца, отговарящи на всички критерии от МОН, остават на резервната скамейка.