София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

В Сливен въведоха забрана заради опасност от птичи грип

Забранено е домашни птици да напускат дворовете

7 годиниАгро 6 Боряна Райчева

Забранява се домашни птици да бъдат пускани извън дворовете и стопанствата в Сливенска област. Това реши Областната епизоотична комисия в града, предвид опасността от разпространение на птичи грип. Огнища на болестта са регистрирани в 13 държави, най-много в Германия и Унгария.

В България от 16 декември досега са регистрирани 14 огнища, най-много в Пловдивско и Видинско.

Към този момент няма регистрирани случаи на птичи грип в Сливенска област В градовете Нова Загора и Кермен, както и в още 12 села в областта превантивно ще бъдат затворени личните стопанства. Кметовете в тези села ще имат ангажимент да създадат организация по преброяването и регистрацията на отглежданите птици и извършването на клинични прегледи. Заедно със забраната започва и информационна кампания в селата в областта за болестта и начините и на предаване.

Заразяването при хората е свързано с дихателни проблеми както при всички грипни вируси.
Предаването на болестта става чрез директен контакт със заразени птици или консумация на недобре топлинно обработени птичи продукти.