София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

XXIV МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА МАСКАРАДНИТЕ ИГРИ „СУРВА“

Кукери и засилена охрана в Перник от 30.01 до 01.02.2015 г.

9 годиниКултура 1 Боряна Райчева

120 полицаи от Перник и София ще охраняват 24-тия Международен фестивал на маскарадните игри, съобщи ОД на МВР. По заповед на кмета на гр. Перник Иван Иванов е изграден щаб. Неговата функция е да организира и контролира цялостната дейност по обезпечаване на фестивалните дефилета. В щаба влизат представители на общината, полицията, ДАНС, НАП, Агенцията по безопасност на храните и други служби.
Във връзка с очаквания завишен трафик на гости и местни жители, към района на придвижване и дефилиране на маскарадните групи, са обсъдени мерки за ограничаване и спиране на движението. Полицията апелира авансово към всички, които са решили да посетят културното мероприятие, да не оставят без надзор дрехи, дигитална техника и други ценни вещи в автомобилите си. С цел осуетяване на джебчийски атаки се препоръчва да не носят големи суми пари и ценни вещи.
При вземането на предохранителни мерки, с които да се подсигури спокойното и весело изкарване на празника е помислено и за обезопасяването на блоковете и къщите в района, с цел ограничаване на домовите кражби. На разположение на присъстващите на фестивала ще бъдат и екипи на Центъра за спешна медицинска помощ и местната противопожарна служба.
По всичко изглежда, че предварителната подготовка за празника е на ниво. А за любителите на красивите български традиции остава да плануват времето си в празничните дни, така че да имат възможност да посетят 24-тия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“, в Перник.