София 17 °C София 17°C - предимно ясно Велико Търново 14 °C Велико Търново 14°C - облачно Пловдив 19 °C Пловдив 19°C - разкъсана облачност Варна 16 °C Варна 16°C - предимно облачно Бургас 18 °C Бургас 18°C - облачно

Конкурс за народна песен "Плевенско славейче" - 2024 година

Посветен на оперната прима Гена Димитрова за деца от 6 до 11 години

пропускане
7 дниКултура 87

През тази година за осми път Сдружение "Артилерия - ген. Владимир Вазов"  Плевен със съдействието на Гарнизонен военен клуб Плевен и Народно читалище "Цветан Спасов 1959" Плевен организираха конкурса за народна песен. Нашето виждане е, че народното творчество, в случая песенния фолклор, се предава от родители на деца, децата на своите деца и т. н. Ние даваме сцена това да продължи. Даваме сцена за изява на малките певци, да опознаят своите възможности и талант. Те са силно мотивирани за участие, получават аплодисменти и изпитват емоционално удовлетворение.

Атмосферата е радостна и позитивна. Греят усмивки на лицата на децата,  облечени в национални носии готови и настроени за състезание.
Журито дава своите оценки коректно и професионално (всички са завършили консерватория, специалност "народно пеене").
Защо конкурсът е посветен на Гена Димитрова? Още като ученичка в началното училище на всички тържества е пяла народни песни със силен, мощен, верен глас и е впечатлила първия си даучител по музика Иван Генов. Впоследствие развива своя талант в оперната музика и пленява световните сцени със своя талант.
Родена на 06. 05.1941 г. в с. Беглеж, Плевенско, завършва музикална академия, става ученичка на изключителния певец и педагог Христо Бръмбаров. Той открива таланта и, изричайки с възхищение "Това е глас, който се ражда веднъж на 100 години".
Оперната Прима има своето кредо на сцената, което обобщава с думите "За да се твори голямо изкуство, трябва изключително постоянство на мисълта, желанията, волята, както и непрекъснатото творческо търсене, усъвършенстване, горене... Всеки талант е като звезда - свети със собствена сила...
В настоящият конкурс децата са разделени на три възрастови групи:
1-ва  6-7 годишни
2-ра  8-9 годишни
3-та  10-11 годишни
От всяка група се класират деца на първо, второ и трето място. От първите места журито избира носителя на приз  "Плевенско славейче 2024г."
Участват 37 деца и ученици от 10 училища и 2 детски градини от Плевен и региона. На всеки участник се връчва удостоверение и предметна награда, осигуреени със съдействието на Кмета на Плевен д-р Валентин Христов.
Безопасността на мероприятието е организирана от сдружението със съдействие на Община - Плевен и Военна полиция - Плевен. Медицинското осигуряване е от военно формирование 38220 - Плевен.
Гости :
Елина Димитрова - зам. кмет по планирането и хуманитарните дейности - община Плевен
Людмила Гоневска - началник отдел "Образование" община Плевен
Анелия Дечева - началник отдел "Култура" - община Плевен