Search Suggestions
      Search Suggestions

          ТРАПЕЗАТА НА БЪДНИ ВЕЧЕР

          Днес християнският свят отбелязва Бъдни вечер. В някои райони празникът е наричан още Суха Коледа, Крачун, Малка Коледа, Детешка Коледа, Мали Божич и други. Нека да видим, какво се е случило на този ден и какво повеляват традициите.

          На този ден от основно значение е тържественото настроението и трапезата, която се подготвя през целия ден.
          В България менюто се състои от нечетен брой постни ястия. Те обикновено са традиционните сърми, боб чорба, печен боб, пълнени чушки, ядки, сушени плодове, жито и питка, която се разчупва от най-възрастния на трапезата. В повечето случай, в нея се поставя паричка. Вечерята е придружена с червено вино или греяна ракия. Този ден е последният от Коледните пости и на следващия ден е разрешена консумацията на месо.
          Съществуват и няколко интересни поверия, свързани в Бъдни вечер. Тогава се разчупват орехите, които са наречени на всеки още на Игнажден. Ако при счупването те останат цели, ако са бели и едри, човекът ще е здрав и ще му върви през годината.
          Друго поверие гласи, че ако времето е мъгливо, такова ще е то и през годината. Ако пък  сребърната пара е в парчето на питката, отделено за Богородица или за къщата, годината ще е много добра за всички.
          Пожелаваме на всички зрители весело посрещане на този свят ден!

          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          Search Suggestions
              Search Suggestions