петък, 20.09.24
11.8 C
София
14 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      КОЛЕДА Е! ЧЕСТИТО РОЖДЕНСТВО ХРИСТОВО!

      Отбелязваме един от най-светлите християнски празници – раждането на Божия син Иисус Христос.

      Според Евангелието Божият син се е родил преди повече от 2000 години в град Витлеем. Когато Иисус се родил в небето пламнала светлина и изгряла звезда.
      Малко преди рождението на Младенеца, майка му Мария заедно с Йосиф отишли в страноприемница във Витлеем. Те не могли да си намерят място, за да отседнат и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. Там се родил и Божият син.
      Рождество Христово започва в полунощ. По традиция се събират мъже коледари – ергени, годеници и женени отскоро мъже. От полунощ започват да обикалят къщите и да пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие и берекет. Домакините ги даряват с коледарски краваи, най-различни храни и пари. Всичко събрано от коледарите се разпродава, а средствата се даряват на църквата или на училището.
      На Коледа приключват и коледните пости. Трапезата трябва да е богата. Сред традиционните ястия присъстват коледната пита, баница с месо или сирене, пълнена патица, свинско с праз, печен черен дроб и тиквеник.

      А най-малките членове на семейството да не забравят да погледнат под елхата, където тази нощ Дядо Коледа е оставил любимите им подаръци.
      Екипът на „Евроком“ Ви пожелава весели празници!
      Честито Рождество Христово!

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ