петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РУСКАТА АГРЕСИЯ В МАРИУПОЛ

      Стотици проукраински активисти и жители на пристанищния град Мариупол на Азовско море излязоха на демонстрация в подкрепа на правителството в Киев и срещу руската агресия срещу Украйна. Хората държаха украински знамена и плакати с надписи: „Ние сме за мир” и „Мариупол е Украйна”. Демонстрантите призоваха Путин да си ходи от Украйна.

      Градът в източната част на страната от месеци се превърна във фронтова линия между проруските сепаратисти и украинските сили. Опълченците искат да го превземат, за да си осигурят достъп до Азовско море и оттам до Русия.
      Междувременно снощи мощен артилерийски обстрел засегна пристанището на града. Сраженията между правителствените сили и проруските сепаратисти се ожесточиха през последните дни след няколко седмици относително спокойствие. Украинската армия е в постоянно отстъпление, като най-голямата й загуба напоследък е стратегическото летище в Донецк. Сега тя е на път да загуби и пристанището на Азовско море.
      Вчера са загинали над 30 души, а повече от 80 са ранени, съобщи украинското министерство на отбраната.
      Президентът Петро Порошенко каза, че конфликтът струва на Украйна всеки ден 100 милиона гривни, което е 4,6 милиона евро). Той свика днес кризисно заседание на съвета за сигурност, което да реши как да се действа при това „бързо влошаване“ на ситуацията.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ