сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      1000 МЛАДИ ПЕДАГОЗИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ В БЕДНИ РЕГИОНИ

          Има наплив от млади педагози, желаещи да работят в изостанали и бедни региони, съобщиха от фондация „Заедно в час“. Над 1000 кандидати са се състезавали за 70 обявени учителски места по програма, която подпомага  начинаещи учители да започнат работа в малки населени места като Пловдивска, Пазарджишка, Старозагорска, Разградска област, както и в малки общини около София.
          Директорът на неправителствената организация „Заедно в час“ Евгения Пеева заяви, че средно по 14 млади хора са се конкурирали за 1 място.
      Всяка година се подбират амбициозни, мотивирани българи, част от които са се образовали в чужбина, и ги изпращат да работят с учениците от изоставащите региони у нас. През 2015 година, средната възраст на групата е 28 години, от които 30 % са мъже.  
          Избраните ще се обучават във факултета по педагогика на Пловдивския университет през лятото, а на есен ще започнат работа с учениците.
          Стартовите заплати ще бъдат стандартни за начинаещ педагог – 500 лева. Ако са назначени извън града, ще им бъде осигурена и безплатна квартира. Отделно ще им се дават допълнителни средства, с които да покриват месечните си сметки. Въпреки високия интерес към програмата, ситуацията с подновяването на учителския състав е тревожна. Само 9% от педагозите у нас са на възраст до 35 години, а през следващите 12 години се очаква половината от учителите да се пенсионират.

          Meждувременно делегатите на IX Национална конференция на Синдикат „Образование“ към Кодекса на труда „Подкрепа“ приеха декларация, в която настояват за незабавно увеличаване на заплатите на учителите с 20%, тъй като именно тези хора подготвят бъдещето на България.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ