четвъртък, 26.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      КАКВА Е ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРСКИЯ АВТОБУС В БУДАПЕЩА?

      Учудва ни, че рейса е освободен без да се вземат някакви сериозни мерки за сигурност. Явно и колегите ни в Унгария не са взели на сериозно случващото се. Това заяви проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност в коментара си за инцидента с българския автобус, пътуващ от Будапеща в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв.

      Очевидно е, че в Унгария няма интерес да се раздухва този случай. Но у нас има такъв интерес. Виждате, че много бързо започнаха проверки. Не подценявам по никакъв начин тази заплаха, но така стоят нещата, допълни той. Нормалните процедури изискват рейса да бъде задържан, да се изземат доказателства и отпечатъци. Но това не е направено. Лошото е, че като че ли страните от бившия соц лагер затъват в либералното си отношение. Ако беше открит терористичен акт, това щеше да стане световна новина.

      Стандартните процедури изискват следене на пътния багаж, обясни Радулов. Трябва и на междинната спирка отново да бъде проверен багажа и дали той съответства с всеки пътник. Това се е случило, но излишният багаж не  е бил оставен на съхранение. Хората са се спасили поради некомфортността, поради неудобството от миризмата на бензин, а не поради следване на правилата.

      Трябват брошури, в които да са описани подробно признаците на терористичен акт – човек, който не иска да залепи стикера на багажа си, човек, който се оглежда, човек, с голям багаж, обемист, който мирише и т.н.

      Ако забележим признаци на терористичен акт, то на кой ще се обадим на 112 ли, попита реторично той. Не, до тогава бомбата ще е гръмнала. Има си специален телефон за евентуални терористични заплахи.

      Трябва да предотвратим подобни случай. Има специалисти за борба с тероризма и съгледвачи на контрола, които да се включат в дейността на превозвачите. Това заяви от своя страна другият гост на предаването Иван Мирославов, директор на автогара „София“.

      Една от версиите е опит за сплашване. Не е ясно дали е заплаха от страна на конкуренцията или терористичен акт. Това вече е лошото, подчерта той.

      В член 42 на закона за превозвачите пише, че всички по веригата отговорят за сигурността на пътника. Трябва да се даде възможност на нашите служители да проверяват багажа на всеки пътник при наличие на съмнение. Но това не е възможно за момента в малките населени места и при жп превозите.

      Нека има брошури, видни материали, които да са поставени на видни места и всеки пътник да може да се запознае с мерките за сигурност и евентуалната правилна реакция при подобни случаи, предложи директорът на автогара „София“.

      Не винаги странното поведение е белег на тероризъм. Ако забележим багаж, който е забравен за по-дълъг период от време, ние се обаждаме на полицията и евакуираме периметъра. Последният подобен случай беше преди месец и ние чакахме полицията един час.

      При нас е на лице и живото наблюдение. Имаме охрана по 24 часа, заяви още той.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ