петък, 20.09.24
15.8 C
София
19 C
Пловдив
20.3 C
Варна
Search Suggestions

      СВЛАЧИЩЕ В КОЛУМБИЯ ВЗЕ ЖЕРТВИ

      Над 60 души са загинали, а 40 други са ранени след свлачище в дефиле в северозападната част на Колумбия. Земните късове са ударили град Санта Маргарита и община Салгар около 03:00 часа местно време. Голяма част от жителите са спели по това време и са останали затрупани под отломките, съобщават властите, цитирани от Агенция Франс прес.
      В спасителната операция участват 166 души, които оказват първа помощ на нуждаещите се. Акцията е била прекратена след полунощ, но ще продължи рано сутринта.
      Свлачището е било предизвикано след като проливните дъждове изкараха река Либориана от нейното корито.
      Земната маса от вода и кал е разрушила всичко по пътя си, а градчето Санта Маргарита е било буквално повлечено и изтрито от картата, съобщи кметът на общината Олга Осорио.
      Много къщи са затрупани от калната река. Пътят към градчето е разрушен напълно. В района няма ток, вода и газ. Срутени са 31 къщи.
      Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос отиде на мястото на инцидента, за да се срещне с местните власти. Той заяви, че всяко засегнато семейство ще получи обезщетение от 7 000 долара и обеща, че инфраструктурата ще бъде подобрена, за да се избегнат повторни подобни инциденти.
      Това не е първият случай на загинали. Тропическият климат на Колумбия прави страната податлива на свлачища. През 2010 и 2011 г. проливни дъждове доведоха до наводнения и срутване на земна маса, които отнеха живота на 1374 души и разрушиха над 100 000 домове, допълва Франс прес.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ