сряда, 25.09.24
22.9 C
София
25 C
Пловдив
20.8 C
Варна
Search Suggestions

      ВСЕКИ ПЕТИ МЛАДЕЖ НИТО УЧИ, НИТО РАБОТИ

      22% от младите хора между 15 и 24 г. не учат и не работят. Това заяви министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин на дискусия за младежката безработица днес. Той сподели, че проблемът с пазара на труда сред тази възрастова група, е сериозен. От УНИЦЕФ заявиха, че неучащите и неработещи младежи, са между 150 и 170 хил. души
      Хората от групата на т.нар. NEETs (неработещи и неучащи) са със средно или по-ниско образование. Страната ни заема най-висок дял на тази група в ЕС, където средните нива са 12,9 % на сто.
      Икономиката на България губи около 2 млрд. лв. всяка година, поради отпадането на младите от пазара на труда, заяви още Илко Йорданов от Институт „Отворено общество“.
      Според статистическите данни най-застрашени са етническите групи – ромите и турците в България.

      Министър Калфин очерта четири пътеки по подписаното споразумение. Първата от тях е свързана с довършване на образователната реформа и въвеждането на проекта на МОН за дуалното обучение.
      Втората стъпка е регистрирането на младежите в бюрата по труда, за да се установи реалният им брой. Предстои да бъдат назначени около 100 души като трудови медиатори. Третата стъпка е свързана с професионалната квалификация, по програма „Човешки ресурси“, в която желаещите ще могат да получат допълнителна квалификация. Последната мярка е свързана с намирането на работа и създаването на реален трудов пазар.
      Министър Калфин заяви, че около 100 хил. души работят в областта на земеделието без трудови договори. Той допълни още, че ще се работи за отпускането на субсидии за производителите за наемането на работна ръка.
      Друг съществен проблем, който очерта министър Калфин, е липсата на мотивация сред младите хора. Той подчерта, че в туристическия бизнес има недостиг на обслужващ персонал, тъй като младежите не желаят да работят в тази сфера, а вместо това са склонни да заминат в чужбина за селскостопанска или друг вид работа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ