четвъртък, 26.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА ДЕЦА У НАС С 6 СМЪРТНИ СЛУЧАЯ

      Аз съм тук не само защото съм председател на „Държавната агенция за закрила на детето“, а защото съм и ръководител на лидерския проект „Детство за всички“. Това заяви Ева Жечева, шеф на „Държавната агенция за закрила на детето“ в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ в отговор на статистиката, посочена вчера от народния представител Султанка Петкова. Припомняме ви, че депутатът от ПФ изнесе скандална информация, че има около 300 смъртни случая на деца от центровете за настаняване от семеен тип за периода от 2010 г. до сега.

      Ситуацията в тези домове е съвсем различна, продължи тя. Децата ме посрещат като в свои дом, дори при вчерашната ми поредна среща с представителите на общината, с представителите на дома и децата, това беше основната тема.

      Ако един човек може да говори така на едро за детска смърт, то не си представям как ще говори по други теми, каза тя в коментара си относно думите на народния представител Султанка Петрова.

      В центровете за настаняване от семеен тип са настанени деца за отглеждане в такава атмосфера. Там, за съжаление, са починали 6 деца. Всяка смърт на дете до 3 години се проверява от органите на закона. Така че нека не спекулираме с тези цифри, призова председателят на „Държавната агенция за закрила на детето“.

      Нека Султанка Петкова отиде в един дом за настаняване на деца от семеен тип и види как живеят те. Това са нашите деца, г-н Хекимян, обърна се тя към водещия на предаването по БТВ. Това са децата на промяната. Може би съм малко емоционална, но това е истината, подчерта тя. Тези центрове са чудесни къщи. Там работят хора, които са там от скоро, повечето са с недостатъчно обучение и разбира се, че има предизвикателства пред тях. За съжаление, има различни случай с тези над 1700 деца. За детето със счупеното краче, вие разбрахте от нас, подчерта Жечева.

      Всеки център има капацитет, определен при изпълняването на нормативната програма. Той е 12 деца, които са от институции и две деца, жертва на насилие или с увреждания. Има нива на управление на процеса. Има и група, която се води от министър Калфин и тя взема решения какъв да е капацитета и дали да се настаняват там деца с увреждания. Ние изваждаме децата от институция и преценяваме къде те да отидат на базата на връзки, на взаимоотношения и т.н. Аз съм притеснена само за тези случаи, в които ние не можем да следим интереса на детето, заяви тя в коментара си за детето, което трябваше да бъде преместено в Балчик, но си прерява вените на гарата.

      Г-н Хекимян, ще ми позволите ли аз да ви предизвикам, обърна се тя към водещия на предаването. Проверете и намерете 10 деца, които са се променили, които са израснали и са намерили своята история в тези жилища от семеен тип. Това са деца, които са реинтегрирани, те са в приемни семейства. Тези деца казват „мамо“, когато се приберат.

      Смътните случаи са в домовете за медико социални грижи, това е медицинско заведение, принципал на министерството, коментира тя статистиката за високата смъртност в домовете за деца, цитирана вчера от Султанка Петкова. За тези деца се полагат специални грижи, повечето от тях дори са медицински феномени.

      В центровете са починали само 6 деца. Едно от тях е на 12 години, а всички други са над 18 години, заяви в заключение Жечева.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ