четвъртък, 26.09.24
20.3 C
София
19 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАЩО ВСЕКИ ПЕТИ МЛАДЕЖ У НАС Е БЕЗРАБОТЕН?

      Има един голям дял на безработица при студентите. Те се записват да учат, но не работят. Това заяви главният редактор на в-к „24 часа“ Борислав Зюмбюлев в студиото на предаването „Здравей, България“ по Нова тв. в коментара си относно плашещата статистика, че всеки пети младеж у нас нито работи, нито учи.

      У нас има две групи. Едната са циганите. Тези хора, особено девойките нямат никакъв шанс на пазара на труда. Те са обречени да не работят, уточни той. Ние сме обречени да ги издържаме, защото ще получават социални помощи от държавата. След кризата през 2008 г. в цяла Европа има такива младежи, които не работят. Те не искат да работят „робски“. Те не са направили необходимото, за да имат претенция за високо заплащане. Те не виждат смисъл да работят за малко пари, обобщи той.

      Другият проблем е липсата на перспектива. Има широк социален скептицизъм. Няма го усещането, че живееш по-добре от родителите си. У нас младежите смятат, че в социалната стълбица се издигаш с късмет и с връзки, поради факта, че много хора забогатяха прекалено бързо без усилия.

      За мен изследването не е дотам коректно. Това заяви другият гост на предаването Стела Богомилова, председател на фондация „Стела Богомилова“, специалист по дислекси, психолингвист и автор на системата ПЛОМТ. От 10 години алармирам, че има образователни проблеми на много деца с дислекция, аутизъм и т.н. Има социокултурни проблеми. Вече този процент е над 25 на сто, подчерта тя. Проблемът е разминаването между отделните структури. Това са хора, наистина жертви в социалния смисъл на думата, няма нищо общо вече със синдрома на „маминото детенце“ на Каравелов. Тръгва се от една апатия – защо да уча, уча, уча и да издържам една зла жена и неблагодарни деца. Проблемът е, че децата са видели това отношение от родителите си. Има и много дислексици. При японците няма дислексици, там образователната система в различна. При циганите също няма регистрирани случай на дислексия.

      Университетите бълват бройлери, категорична беше тя. Тези хора не могат да си намерят работа, защото бизнесът има други нужди.

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ