събота, 28.09.24
15.5 C
София
18 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      СТАРТИРА КАМПАНИЯ ЗА ТОЛЕРАНТНО ОБРАЗОВАНИЕ

      Социолози, философи и културолози се обединиха около идеята „Да отгледаш ксенофоб-застъпническа кампания за толерантно образование“. Проектът се финансира в рамките на Програма за подкрепа на неправителвтвена организация по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

      Основен фокус е визуалното и текстово съдържание на българските читанки и учебници, а участниците в кампанията призовават обеществото към смислена дискусия по въпроса.

      Според специалистите в български учебници за начален курс липсват картинки свързани с емоционалната интелигентност, които могат да развият у децата толерантност и разбиране. По този начин те не могат да добият представа за света извън класната стая. 

      Участниците във „Да отглеждаш ксенофоб“ акцентираха върху проблемни области, като зададоха провокативни въпроси: „Защо татковците не гушкат децата си?“, „Защо нормалните хора не са в инвалидна количка и не са чужденци?“, „Защо отличниците носят очила?“, „Защо момчетата не бива да плачат, а момичетата не си играят с колички?“

      Мисията на кампанията е да се обърне внимание на началния етап на публичнто образование през първите години, през които се формират социални ценности при децата. Тази фаза е важна за ценностния мироглед. Трябва да се възпитат активни граждани, осъзнаващи своята роля в обществото, споделиха още специалистите.

      Организаторите планират серия от тематични предавания. Вече е стартирала и онлайн кампания за ангажиране на общественото внимание.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ