събота, 28.09.24
26.8 C
София
28 C
Пловдив
24.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЖИТЕЛИ НА ГЪРМЕН НА ПРОТЕСТ ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

      Жители на община Гърмен са планирали протест пред сградата на парламента на 18 юли. Те ще протестират срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал „Кремиковци“ в града.

      Протестиращите призовават всички българи от страната да ги подкрепят, в исканията им за това, законите да важат за всички. Решението за демонстрацията беше взето единодушно от членовете на Инициативния комитет, след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че събарянето на две къщи, насрочено за 13 юли се отлага. Причината за отложените действия на министерството е писмо от секретаря на отделение в Европейския съд по правата на човека в Страсбург до адвокат Даниела Михайлова, по депозирана от нея жалба.
      Припомняме, че причината за недоволството на жителите на Гърмен се дължи на това, че от години в града се заселват нелегално роми. Преди повече от месец възникна конфликт между българи и представители на ромското население. Това допълнително нагнети напрежението между местните и заселниците. Като резултат имаше сблъсъци, и протести между българи и роми. По-късно беше установено от Дирекцията за национален строителен контрол, че голяма част от къщите на ромите са незаконни и беше решено те да бъдат съборени. Беше дадена възможност на всеки, който желае да закупи земята, чиято площ е застроил, което допълнително подразни жителите на Гърмен, тъй като обявената цена от общината беше символична.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ