събота, 28.09.24
30 C
София
30 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      ЖИТЕЛИТЕ НА ГЪРМЕН СЕ ГОТВЯТ ЗА ПРОТЕСТ ПРЕД НС

      Жителите от Гърмен са недоволни от случващото се. В събота, от 11:00 часа ще започнат протестите пред Министерски съвет. В предаването „Тази сутрин“, в ефира на БТВ, се проведе спор между лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и Адвокат Даниела Михайлова, която защитава правата на хората от ромската махала в Гърмен – „Кремиковци“.

      За периода 2010 г. – 2011 г. община Гърмен е издала 124 удостоверения за търпимост на постройки в кв. „Кремиковци“. Голяма част от тях са били дерогирани от ДНСК и това довежда до заповедта за събарянето им, съобщи авдокат Даниела Михайлова По подаден сигнал на Михайлова, Европейски съд за правата на човека забрани събарянето на къщи в ромската махалата, което започва след многобройни кражби, нападения над българи, както и протестите на местното население. Михайлова подчерта, че хората в Гърмен години наред правят опити да узаконят своите жилища. Тя изтъкна, че на 13 юли, когато е трябвало семействата да бъдат изведени, е имало бременна жена и две деца с тежки увреждания. Адвокат Михайлова допълни, че твърденията, според които по – голямата част от населението са пришълци не са верни. Разяснявайки твърденията си, тя обясни, че децата, както и родителите им имат актове за раждане, издадени в общината. Михайлова заяви, че се чуства като човек, който е направил всичко възможно, за да опровергае правата на хората, защото те няма как да го сторят сами.
      В пряко включване в ефира на сутрешния блок, жители от Гърмен коментираха, че след извършената проверка от ДНСК, в ромската махала през 2010 г. е започнато ударно издаване на становища от тогавашния кмет Ахмед Башев и главният архитект, с погрешно съдържание за къщите, че съществуват от преди 1987 г., но съдът установява, че постройките са вдигнати след 2000 година. Според местните жители не е възможно по времето на Башев да са издавани и подправяни актове за раждане. Подозренията им стигат до мисълта, че това се е случило с цел да се осигурят гласоподаватели.
      Красимир Каракачанов – съпредседателят на Патриотичния фронт беше категоричен, че законът трябва да е еднакъв за всички. По – голямата част от тези постойки са на частна земя, а на хората на които им е отнета земята, продължават да плащат данъци. Той възмутено заяви, че постройките падат буквално от „два ритника“ и това трябва да притесни по някакъв начин неправителствените организации. Според Каракачанов, България трябва да се защити пред ЕСПЧ, като правителството не трябва да се съобразява с „писмото за намерение“ от Страсбург. Михайлова изтъкна, че мерките на ЕСПЧ имат императивен характер за всяка държава, която е подписала „Конвенция за правата на човека. Тя припомни, че според Конституцията, международното право е с предимство пред националното. Каракачанов обясни, че ромите просто не желаят да се впишат в обществото.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ