събота, 28.09.24
30 C
София
30 C
Пловдив
23.3 C
Варна
Search Suggestions

      НОВО РАБОТНО ВРЕМЕ ЗА НЕПЪЛНОЛЕТНИТЕ

      Младежите от 16 до 18 години ще могат да работят до 22:00 часа, а не до 20:00 часа както беше ограничението досега. Промяната е част от поправките в Кодекса по труда.
      Останалите защити за малолетните и непълнолетните лица остават без промяна. Те трябва да работят при 7-часов работен ден, без полагане на нощен и извънреден труд. За нощен труд се смята работата след 22:00 часа на лица от 16 до 18 години, а след 20:00 часа на лица ненавършили 16 години.
      Промените ще засегнат и трудовите договори. Въвежда се нов тип – за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, който ще бъде с продължителност един ден.
      Регламентирани са нови правила за гъвкавото работно време. Работодателят ще продължи да определя времето за задължително присъствие на работниците и служителите, но часовете извън него могат да се отработят във всеки друг ден от седмицата. Работното време ще се урежда в правилника за вътрешния трудов ред, като ще се следи дали се спазват изискванията за задължителна междудневна и седмична почивка.
      Задължителното изготвяне на графици за отпуските е отменено. Като остава 2-годишната давност, след края на която неизползваните дни ще се погасяват.
      С новите промени се позволява прехвърляне на част от отпуската за следващата година, но работодателят трябва до средата на годината да осигури използването й. Той може и еднолично да изпрати в платен отпуск лице, което не се е възползвало от правото си да го поиска.
      Регламентирани са и нови условия за прекратяване на трудовите правоотношения. С едномесечно предизвестие работодателят може да освобождава работници и служители, придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Без предизвестие, служителите ще могат да прекратяват трудовите си договори.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ