неделя, 29.09.24
15.2 C
София
17 C
Пловдив
18.1 C
Варна
Search Suggestions

      СПИРАТ ЗАСТРОЯВАНЕТО НА КЪМПИНГ „ЮГ“

      Спират застрояването на къмпинг „Юг“ в община Царево. РДНСК – Югоизточен район прогласи нищожността на четирите разрешения за строеж в този район.
      Решението беше взето по повод протести на Окръжна прокуратура – Бургас след направена проверка, от която стана ясно, че разрешенията за строеж, които са издадени от главния архитект на Царево, не са законни, заявиха от пресцентъра на държавното обвинение.
      Проверката стартира, след като екозащитници алармираха, че върху дюни е излят бетон за строителство на бунгала и последвала експертна проверка, която установи наличие на сиви дюни там.
      Припомняме, че на 16 април екоинспекцията спря временно строежа. От фирмата – инвеститор обявиха, че не са нарушили закона и върху участъка няма отбелязани дюни.
      РДНСК-Бургас изцяло приема доводите на прокуратурата за това, че разрешенията за строеж са издадени при сериозни нарушения и неспазване на разпоредбите на Конституцията, Закона за устройството на територията, Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие. Акцент се поставя върху обстоятелството, че изградените обекти се намират в имот, който е държавна собственост и е незаконно да се допуска застрояването там.
      От проверката на Окръжната прокуратура в Бургас става ясно, че главният архитект на община Царево е издал разрешение за строеж на „Вилно селище“, на което е предвидено да изградят 16 вилни сгради. На мястото са направени стоманобетонови основи и настилка от бетон на две от сградите.
      От прокуратурата са категорични, че установената в Къмпинг „Юг“ актовна плажна ивица, на която се намират подвижни дюни и неподвижни крайбрежни дюни, които са с тревна растителност, т.нар. сиви дюни, са предпоставка за нищожността на разрешенията за строеж.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ