неделя, 29.09.24
14.6 C
София
14 C
Пловдив
17.1 C
Варна
Search Suggestions

      ЗАПОЧВАТ БОГОРОДИЧНИТЕ ПОСТИ

      От днес започват Богородичните пости. Те продължават две седмици, до 15-ти август, когато православната църква чества един от дванадесетте големи християнски празници Успение на Пресвета Богородица, познат още и като Голяма Богородица. На 6-ти август празнуваме Малка Богородица или денят, в който се е родила Св.Мария.

      Богородичният пост е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

      В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет, а от 1 до 13 август на вечерните служби се отслужва Богородичен параклис.

      Богородичните пости водят началото си от около 450 г. , когато свети Лъв Велики произнася беседа, в която говори за църковните пости и тяхното разпределение през годината така, че за всяко време от годината да бъде предписан особен закон за въздържание.

      Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

      Телесното самоограничаване по време на поста се изразява най-вече в избягването на обилно хранене, както и на вкусни и сладки храни.

      Най-строг е постът в понеделник, сряда и петък. В тези дни Църквата препоръчва консумацията само на сурови плодове и продукти и неготвена храна. Във вторник и четвъртък – варени без олио/масло гозби, а в събота и неделя се разрешава храна с растително масло (олио, зехтин) и вино. На Преображение Господне се разрешава риба.

      Междувременно днес,  директорът на НИМ проф. Божидар Димитров предаде Чудотворната икона на св. Богородица Козница на свещеника от Бургаската енория Емилиан.

      В нея са вградени мощите на четирима знакови светци – св. Пантелеймон, св. Харалампий, св. Дионисий и св. Петка Българска.

      С полицейски експорт тя ще бъде откарана в храма „Св. Николай Чудотворец“ в стохилядния квартал „Меден рудник“ в Бургас.

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ