неделя, 29.09.24
16.3 C
София
15 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      НСТС ОБСЪДИ ОТПУСКИТЕ И РАБОТНОТО ВРЕМЕ

      Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди днес промените в наредбата за работното време, почивките и отпуските. В началото на месеца парламентът прие измененията в Кодекса на труда. Депутатите решиха да отпаднат графиците за отпуск. Освен това ще можем да избираме колко да продължи работния ден в рамките на седмицата.
      По тези теми протече заседанието на тристранката. Според промените в наредбата, приети от парламента в някои дни можем да работим повече часове, а в други по-малко. Важното е да не работим общо повече от 40 часа. По отношение на отпуските, ако служителят не успее да вземе всичките си почивни дни за година, може да го направи до 6 месеца през следващата година. Въвеждат се и трудови договори за един ден. Такива ще могат да се сключват до 90 дни годишно в сферата на земеделието и сезонния труд. Ето и становището на синдикатите и по-конкретно на „Подкрепа“.
      Премахването на задължителното изготвяне на графици за ползване на отпуските, налага с Наредбата да се уточни, че годишният отпуск се иска от работника и се разрешава от работодателя само писмено. Новото в Наредбата е, че работодателят ще трябва да уведомява задължително в началото на всяка календарна година, не по-късно от 31 януари работника за размера на отпуска, който му се полага. Бизнесът ще може да пусне работника в отпуск без негово съгласие в случай на престой повече от 5 работни дни.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ