понеделник, 30.09.24
10.8 C
София
15 C
Пловдив
12.7 C
Варна
Search Suggestions

      НВИМ ОТВАРЯ ВРАТИ ПО СЛУЧАЙ СЪЕДИНЕНИЕТО

      Националният военноисторически музей обяви ден на отворените врати по случай Съединенито на България, което отбелязваме на 6-и септември. Навършват се 130 години от провъзгласяването му.

      Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 г. майор Данаил Николаев повежда подчинените му войски към центъра на Пловдив. Едното носи спомена за боевете на Шипка, другото е трибагреник с лъв, приготвен за Източнорумелийската войска.
      Гостите на музея ще видят за първи път личния щандарт на Александър I, с който той пристига тържествено в Пловдив като княз на Северна и Южна България на 9 септември 1885 г.
      Съединението има своето място и в постоянната експозиция на Военноисторическия музей, където са представени знамената на Марашката и чирпанската чета „Искра“, личните вещи на княз Александър I, майор Данаил Николаев, капитаните Райчо Николов и Коста Паница, оригинални униформи, оръжията, които са използвани при провъзгласяване на Съединението, и фотоси с лицата на героите от онези времена.
      Входът за граждани и гости на столицата е свободен. Музеят ще е отворен за посетители от 10.00 – 18.00 часа.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ