понеделник, 30.09.24
9.8 C
София
16 C
Пловдив
12.5 C
Варна
Search Suggestions

      ОТБЕЛЯЗВАМЕ 107 Г. ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА НЕЗАВИСИМОСТТА

      Отбелязваме 107 г. от обявяването на Независимостта на България. В цялата страна денят ще бъде отбелязан с тържествени чествания.

      На 22 септември 1908 г. е обявена тържествено Независимостта на България в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ във Велико Търново със специален манифест на княз Фердинанд I, който приема титлата Цар на българите.
      По този повод се учредява възпоменателен медал. Ден по-късно Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.
      България е заплашена с война от Османската империя, на което реагира с военна мобилизация, но същевременно заявява готовност за мирно споразумение.
      Тъй като Берлинският договор е нарушен от София и от Виена, а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.
      Турция, а след нея и Великите сили признават независимостта на България през април 1909 г.
      В София празника беше отбелязан тържествено на площад „Княз Александър I“. В тържеството участваха Софийският духов оркестър и хорова асоциация „Света София – България“. Венци в чест на събитието бяха поднесени пред паметника от военнослужещи в Българската армия, а приветствие към присъстващите граждани и гости на столицата отправи заместник кметът на София Тодор Чобанов.
      Освен в София тържества имаше в цялата страна. В старопрестолната столица Велико Търново честванията започнаха още сутринта с литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. Четиридесет мъченици“. Там беше прочетен Манифестът, с който цар Фердинанд обявява Независимостта на българската държава. Военният ритуал за издигане на националното знаме беше извършен на крепостта „Царевец“. По-късно вечерта се очаква да бъде направена тържествена заря-проверка на площад „Цар Иван Асен I” в града. Празничният ден ще завърши със спектакъла „Царевград Търнов – звук и светлина“.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ