вторник, 01.10.24
8.4 C
София
11 C
Пловдив
11.1 C
Варна
Search Suggestions

      НОВИ ПРОМЕНИ В ПРЕДМЕТИТЕ И ЧАСОВЕТЕ НА УЧЕНИЦИТЕ

      Въвеждат се повече часове по български и чужд език, история, география и математика. Промените съобщиха днес от МОН.
      За целия курс на образование от първи до 12-ти клас се предлага БЕЛ да получи с 36 часа повече или 1991 общо. Първият чужд език, изучаван от езиковите гимназии и средните училища с интензивно изучаване на чужди езици, се качва от 706 на 886 часа. Министър Тодор Танев добави и увеличение на часовете по втори чужд език със 6 часа. Математиката пък ще бъде в програмата на учениците с 90 часа повече.
      Сред промените е и по-ранното изучаване на предмета „Информационни технологии“. Въвежда се и нов час, свързан с тази дисциплина – комптърно моделиране, на което просветното министерство отделя 66 часа. „Човек и общество“ също ще се изучава по-усилено с 18 часа повече, а „История и цивилизация“ става предмет на обучение от 454 на 478 часа. Географията и икономиката също са с приоритет за по-задълбочено изучаване. Химията и физиката също бележат ръст с по шест часа.
      За сметка на тези предмети, се намаляват часовете за биология и здравно образование.
      Гражданското образование пък се въвежда едва в 11-ти клас и ще се изучава до завършване на абитуриентите. То е и пример за разделителя между новите два етапа на гимназията, които въвеждат от МОН.
      Основните предмети ще се изучават в по-голяма степен до 10-ти клас включително, а от 11-ти до 12-ти клас се дава превес на профилиращите дисциплини. Те ще бъдат по 20 часа седмично, а останалите – едва по 6.
      В следствие на тези предложения, се обмисля и идеята за кандидатстване след 10-ти клас. Целта е онези ученици, които кандидатстват с предмет, различен от профила им, да имат правото да се преместят в друго училище или паралелка.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ