Search Suggestions
      събота, 05.10.24
      14.2 C
      София
      18 C
      Пловдив
      17.1 C
      Варна
      Search Suggestions

          ПРОБЛЕМ С ПЕНСИИТЕ НА КАТЕГОРИЙНИТЕ РАБОТНИЦИ

          Няма едно мнение в Съвета по пенсионната реформа към социалното министерство по въпроса кой и от кога ще започне да изплаща пенсиите на по-рано пенсиониращите се работници от първа и втора категория труд, които имат смесено осигуряване след 2000 година. Това обяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

          Опциите са две – Националният осигурителен институт или професионалните пенсионни фондове.

          Категорийните работници трябваше да започнат да получават пенсиите си от професионалните пенсионни фондове от началото на тази година, но при приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване това беше отложено с още една година.

          За момента решение на проблема има само за лицата, които имат вноски в професионалните фондове преди 2000 година. Те нямат натрупване по капиталовите сметки и затова пенсиите им трябва да се изплащат изцяло от НОИ.
           
          Няма съгласие в Съвета за тези, които имат платени осигуровни и в Националния осигурителен институт и в капиталови сметки на професионалните пенсионни фондове.

          За третата категория лица, които имат осигуровки само в професионалните фондове след 2000 година решението е най-трудно. По замисъл те трябва да получават основна пенсия само от професионалните фондове за определен период от време, след което тези хора влизат в солидарната система при навършени години за пенсиониране, равни на тези на трета категория. Тук обаче има един проблем – има възможност парите от професионалния фонд да не стигнат до навършването на необходимата възраст.

          За решението на този проблем е имало много различни мнения. Обсъдена е възможността да се даде избор на осигуреното лице да прехвърли парите си към държавата. Министерството на финансите предлага всеки гражданин да избере дали да получава срочната пенсия от професионалния фонд, или от НОИ. Остава обаче рискът ако работодателят не е правил редовни вноски, това да се отрази на размера на пенсията. Калфин посочи, че ще се обсъжда допълнително ако има избор, кога точно да се прави той – във всеки един момент или само веднъж.

          - Реклама -
          СВЪРЗАНИ НОВИНИ

          ОСТАВИ КОМЕНТАР

          Моля, въведете коментар!
          Моля, въведете името си тук

          Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

          - Реклама -

          НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

          Зареждане...
          - Реклама -

          ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

          Search Suggestions
              Search Suggestions