вторник, 01.10.24
12.9 C
София
17 C
Пловдив
15.1 C
Варна
Search Suggestions

      ОБЩИНА СМОЛЯН ОБЯВИ БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ

      Община Смолян обяви бедствено положение в два часа тази нощ. Заради продължилия повече от 24 часа дъжд река „Черна“ преля на няколко места в града. В квартал „Устово“ са залети няколко цеха, а дървени постройки са отнесени от водата. Това съобщи заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров пред БНР.

      Областният управител съобщи, че са взети всички необходими превантивни мерки, с които доброволците и служителите на регионалната служба „Пожарна безопасност“ са оказали съдействие. Поставени са чували с пясък на местата, където реката е можела да прелее. На няколко места в общините реките са покачили нивата си.
      По пътя Смилян – Могилица на едно място е бил залят изцяло, а в други участъци има отнесени части от пътя.
      В Средногорци, община Рудозем, реката е отнесла един понтонен мост, който се е откъснал и е преминал през няколко от ВЕЦ-овете. Единият ВЕЦ е изцяло наводнен. Там водата е разбила прозорци и е влеязла навътре. В момента безпрепятствено минава през самия ВЕЦ, но нищо не може да се направи, докато не се оттегли самата вода. В Устово е отводнявана къща, съобщи още Андриян Петров.
      Има паднали дървета по пътя Широка лъка-Стойките. Там е паднала и земна маса. Земна маса е паднала и в Смолян, до един от хипермаркетите на така наречената товарна магистрала. Едното платно е било затворено за няколко часа, но вече е почистено и движението се извършва нормално, увери областният управител.
      От Областната управа препоръчват гражданите да не предприемат пътуване, ако това не е наложително заради усложнената обстановка. В града е мобилизирана цялата налична почистваща техника и са разположени наблюдателни постове.
      Освен за Смолян, предупредителен червен код за обилни валежи е в сила днес и за Кърджали и Хасково. В 13 области от Централна България предупреждението е за оранжев код, в останалата част от страната е в сила жълт код.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ