петък, 27.09.24
16.8 C
София
20 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      ВЕЛИКИТЕ СИЛИ С ПРИМИРИЕ ЗА СИРИЯ ДО СЕДМИЦА

      Две от великите сили в света – САЩ и Русия се споразумяха за прекратяване на военните действия в Сирия до седмица. Споразумението е наречено „спиране на враждебните действия“.
      Това е първото решение за мир от началото на продължаващата 5 години гражданска война в Близкоизточната страна. Договорено е и осигуряването на хуманитарна помощ. Освен Русия и Америка, в споразумението участват още 10 държави.
      Примирието беше постигнато след среща в Мюнхен. Намерението е да се приложи изцяло съществуващата резолюция на ООН за Сирия. Тя е с двойно предназначение, като едновременно дава възможност на световната организация да следи хуманитарната помощ за всички области на конфликтната страна и да даде време за изпълнение на постигнатото примирие след преговорите в Женева.
      Джон Кери заяви, че тежкото положение на сирийците е задвижило хода на преговорите напред. По негови думи режимът на Башар Асад предизвиква групировката „Ислямска държава“ да завладява нови територии, заради хаоса, който „цари“ в страната.
      Великите сили обаче не постигнаха споразумение за незабавно прекратяване на руските бомбардировки, но Москва обеща, че се ангажира с хуманитарна помощ.
      Руският външен министър Сергей Лавров изрази удовлетворение за успеха на разговорите по доставките в Сирия. По негови думи това ще бъде направено по интегриран начин от всички.
      Основната опозиционна група на Сирия приветства новината за примирието, но терористичните групировки виждат комфорт в сделката.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ