вторник, 24.09.24
22.4 C
София
25 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      НЕ ВСИЧКО Е ПАРИ

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      Съединените щати са основани от европейци. Англичани, но също така германци, холандци, ирландци, французи – хора, търсещи свободата и религиозна толерантност, които в онова време Европа не е била в състояние да предложи в достатъчна степен. Като емблема на Новия свят на пристанището на Ню Йорк стои Статуята на свободата.

      Америка дълго време се е възприемала от останалия свят като символ на свободата. Но има и един друг принцип, който вече е взел връх. Парите. Парица е царица, прочутата реплика на бай Неделкович от „До Чикаго и назад“, не е просто ефектна фраза.

      Америка вярва в парите, за добро или зло. Например борбата с вредните емисии газове се води изцяло с парични средства. Ако си платиш, можеш да замърсяваш. Резултатът е, че САЩ са вторият най-голям замърсител в света след Китай, с 13 % от вредните емисии.

      На пръв поглед може и да няма връзка, но този паричен подход започва да се простира и върху останалата част от света. И върху Европа.

      В друга ситуация Европа също избра да плати, за да реши проблем. Бежанците.

      Европейският съюз се съгласи да даде на Турция на първо време 3 милиарда евро, след това – вероятно още 3 и един Господ знае къде ще спре това изнудване. Ако някога изобщо спре.

      Към парите ЕС добавя визови облекчения с перспектива за безвизов режим, ускоряване на преговорите за членство на Турция и други благини, които никога нямаше да даде, ако бежанците не тропаха на вратата.

      Но не се знае дали 70 милиона турци няма да са по-голям проблем от 2 милиона бежанци от Близкия изток.

      Във всеки случай още отсега се чуват гласове, че споразумението е неприемливо. Унгарският премиер Виктор Орбан каза, че ако го приеме, ще го обесят на някой стълб в Будапеща.

      Орбан, както и мнозина негови колеги от Централна Европа, както множество европейци, не иска мюсюлмани. Макар да се прави много в тази посока, Европа не е мулти-култи. Европа е преди всичко християнска. И ценностите ѝ са християнски.

      Може да не са харесва на Америка, на арабите, на китайците и японците, на аборигените в Австралия. Но е така.

      Европа днес е по-хомогенна, отколкото е била дори по времето на Римската империя. Но поне в обозримото бъдеще ще си остане общност от нации. И всяка от тези нации пази своята идентичност.

      Колкото и парите да са универсално средство, тази идентичност не може да бъде купена, не може да бъде и продадена.

      И, да – не всичко е пари. Каквото и да казват американците.

       

      Още от Георги Даскалов в Евроком

       

       

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ