петък, 27.09.24
16.8 C
София
20 C
Пловдив
19 C
Варна
Search Suggestions

      Латвия забрани на жените да носят бурки

      Латвия забрани на жените да носят бурки на публични места, въпреки че само три жени носят бурка в цялата страна. Според властите е необходимо ново законодателство, за да се запази латвийската култура и да се попречи на терористите да крият оръжия под дрехите.

      Мярката е подобна на тази, въведен във Франция през 2011 г. Министърът на правосъдието на Латвия Джинтарс Раснакс заяви, че законът, който трябва да влезе в сила до 2017 г. , не цели просто да забрани на мюсюлманките да носят традиционния никаб, а по-скоро да наложи на мигрантите в страната да почитат ценностите на държавата.
      Работата на законодателите е да въвеждат превантивни мерки, заяви министърът.
      „Облечените с бурка или никаб по време на тероризъм са заплаха за обществото. Всеки може да бъде под воал или бурка. Можете да носите гранатомет под забрадката си. Това не е смешно”, заяви бившият латвийски президент Вайра Вике-Фрайберга.
      Тази седмица френският премиер Манюел Валс предизвика възмущение, обявявайки плановете си за забрана на всякакъв вид мюсюлмански бурки в университетите. Феминистките групи реагираха на плановете, като организираха „никаб ден“ в института по политически науки в Париж. Десетки студенти носеха воали, раздадени от протестиращите, за да се подчертае дискриминацията спрямо жените мюсюлманки.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ