събота, 28.09.24
15.7 C
София
16 C
Пловдив
18.3 C
Варна
Search Suggestions

      Крим с посещение в България

      Изложба-презентация на инвестициите, туризма и културния потенциал на Република Крим бе организирана вчера в Руския културно-информационен център в град София. Събитието се проведе по иницициатива на Съвета на регионалната българска национално-културна автономия в Крим. Идеята бе подкрепена от редица български неправителствени организации, представители на местния бизнес и руското посолство в София.
      В Руския културно-информационен център бяха разположени две фотоизложби, представящи живота в Крим и българската общност, която по информация на организаторите наброява 4500 души. По време на събитието се проведе и кръгла маса на тема „Възможности и перспективи на кримско-българското бизнес сътрудничество“.
      В приветстието на президента на Крим Сергей Аксенов форумът беше определен като „едно забележително събитие, което е важна част от разностранното сътрудничество между Русия и България. Неговото изявление прочете ръководителят на кримската делегация, министърът на културата Арина Новоселская. В емоционално обръщение тя изрази надеждите за раждане на нови културни връзки между България и Крим чрез взаимна работа по проекти, образователни програми, обмен между творческите институции, които да доведат до възстановяване тези „велики и приятелски“ отношения, които винаги са съществували между България и Русия.
      Представителите на Крим заявиха бъдещите си намерения за тясно сътрудничество между двете страни и по линията на публичната и културна дипломация да се създадат такива условия, при които руснаци и българи да се приближат естествено едни към други. Друга важна цел по думите на гостите е съживяване на връзките между българските граждани и техните сънародници в Крим, които са запазили и до днес традициите и обичаите на българската култура.
      Организаторите на форума подчертаха, че тази инициатива не е политическа и не бива да бъде политизирана и по тази причина ръководителят на визитата е министърът на културата. Арина Новоселская изрази надежда, че именно чрез гласа на изкуството и културата ще обединят двете страни.
      По повод разгръщането на бизнес потенциала между двете страни председателят на Регионалната българска национално-културна автономия Иван Абажер заяви, че Крим ще се превърне във все по-атрактивна бизнес дестинация за България, тъй като е зона, свободна от икономически зависимости и в случая не става дума само за финансови инвестиции, а и за технологии и човешки ресурс.
      Събитието продължи с концерт, който започна с филм-презентация, разкриващ живота на кримските българи. Участие в програмата взе заслужилият артист на Крим Елена Басаргина, както и българската музикална звезда Бисер Киров. В залата прозвучаха песни-емблеми на българската и руската култура, които накараха публиката многократно да се изправи на крака.
      На финал от сцената прозвуча песента „Моя страна“ на Емил Димитров, която по думите на организаторите се е превърнала в химн за българите, живеещи в Крим.
      Там, където има български дух, има и България, отправи своя поздрав лично синът на легендарния певец Емил Димитров.
      „Просперитет в единство“ е лозунгът, изписан на герба на Крим. Това беше мотото, под което протече гостуването на кримската делегация.
      А в тези думи е заключена мъдростта на предците ни и вярата в бъдещето, споделиха организаторите.
      Форумът е първият по рода си в границите на Европа и ще продължи до 27 май.

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ