сряда, 25.09.24
28.5 C
София
30 C
Пловдив
24 C
Варна
Search Suggestions

      Как идва бъдещето

      ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

      В събота имаше учителски събор. На него вицепремиерката Кунева обеща 10 процента увеличение на заплатите и рече, че догодина образованието щяло да бъде „централен приоритет“. А пък президентът додаде, че бъдещето не идва по тръби, а с иновации и образование.

      Дотук добре.

      Имам познати учители, които бяха на събора. Казаха, че отдавна не са се чувствали толкова унизени. Учителите в България са ежедневно унижавани, та…

      На другия ден премиерът довърши започнатото от Кунева. Каза стандартното за България „желание има, пАри нЕма“. Увеличението на учителските заплати щяло да струва 250 милиона годишно. НЕмало откъде.

      Но си мисля, че все пак ще дадат нещо. Целта на цирка е такава. Да се даде по-малко и „даскалите“ да целуват ръка за „благодеянието“.

      Почти по същото време „Атомстройекспорт“ осъди НЕК за 550 милиона евро, 1 милиард и 100 милиона лева. С тези пари може да се гарантират увеличените с 50-60 лева учителските заплати за 4 години напред.

      По признания на Борисов досега в „гьола на Белене“ са закопани поне 4 милиарда. Значи – пари за учителите за 16 години напред.

      Та, кое е „централен приоритет“?

      С парите за 10 километра магистрала могат да бъдат построени 10 училища или 10 детски градини, та децата да могат да учат на едносменен режим и да не стават в 6 и половина сутринта, докато всеки уважаващ себе си чиновник в тази държава не почва работа преди 9.

      КТБ миналата година глътна близо 5 милиарда. Държавната помощ за Първа инвестиционна беше към 2 милиарда. С парите, прахосани и откраднати в Белене и за двете банки, учителските заплати можеха да стигнат поне румънските, които са около 800 евро.

      С такива заплати качеството на хората, които учат децата ни, ще се вдигне само за година-две.

      Но българските властници – като се почне от Първанов, който е главният идеолог на прахосването на парите за „Белене“, мине се през Орешарски и Станишев, които проспаха, да не кажа по-силна дума, фалита на КТБ и се стигне до Борисов, който също активно участваше във всичко, предпочитат да наливат пари в ямите в Белене и в банките.

      А пред хората се кълнат, че децата и образованието са приоритет.

      Та по какво идва бъдещето, г-н президент?

      - Реклама -
      СВЪРЗАНИ НОВИНИ

      ОСТАВИ КОМЕНТАР

      Моля, въведете коментар!
      Моля, въведете името си тук

      Сайтът е защитен от reCAPTCHA и Политиката за Поверителност и Общи Условия на Google са приложени.

      - Реклама -

      НАЙ-ЧЕТЕНИ СТАТИИ

      Зареждане...
      - Реклама -

      ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ